Myslivci v okolí Benešova nad Ploučnicí loví muflony. Okusují totiž nově vysazené stromky

18. listopad 2019 14:57

V okolí Benešova nad Ploučnicí na Děčínsku teď myslivci kromě divočáků loví hlavně muflony. Ti se, pravděpodobně kvůli vlkům, zdržují ve velkých stádech, která pak ničí nově zasázené stromky na holinách po kůrovcové těžbě.

Myslivci z pěti sousedících honiteb požádali děčínský a českolipský magistrát o povolení lovit přemnožené muflony i nedovoleným způsobem, tedy i v noci a za pomoci přístrojů s nočním viděním.

Většinou se mufloni drží v několika skupinách, neboli „rudlech“. Kolem Benešova ale letos nastala výjimečná situace – zvířata utvořila veliké stádo.

„Myslíme si, že je to kvůli tomu, že je na Kamenicku vlk,“ vysvětluje myslivecký hospodář Jindřich Kandler.

Velká skupina muflonů ale představuje problém pro mladé stromky. „Došlo ke kůrovcové kalamitě a bude probíhat intenzivní výsadba, proto je potřeba se postarat o to, aby v honitbách byla ta zvěř na rozumné úrovni, a ne aby docházelo k ničení nově vysazených sazenic – to je hlavní důvod.

Kromě toho, že stádo muflonů ožere mladé stromky, přináší sebou i další problém, a to v podobě kulhavosti – tedy bakteriální hniloby spárků – tímto onemocněním trpí až 70 % tamní mufloní populace.

Spustit audio

Související