Nejlepší horká čokoláda? S chilli a mořskou solí!

21. květen 2014

O neobyčejných vlastnostech čokolády už bylo řečeno mnohé. Obsahuje cenné minerály a vitamíny a bývají jí připisovány i afrodiziakální vlastnosti. Každopádně je to mimořádně chutná potravina, kterou lze konzumovat na mnoho způsobů. Třeba tak, jak si ji kdysi dopřávali Aztékové - tekutou a kořeněnou.

Slovo čokoláda pochází od Aztéků. Od nich, a také od Mayů, jí poznali Španělé, kteří jí poté přivezli do Evropy. Podávala se rozpuštěná ve zlatých číších, kořeněná vanilkou nebo jiným kořením.

„Indické koření masala, zázvor, kardamon, chilli…“vypočítává koření na čokoládu Dana Mlenská z Čokolaterie v Třebenicích. Podle ní už není dnes problém pořídit u nás kvalitní čokoládu – v nabídce najdete jak uhlazené čokolády z Belgie nebo Francie, ale také ty ze Střední Ameriky.

Podle odborníků jsou nejcennější zrna Criollo z Mexika, která jsou hořká a přitom lahodná a velmi zajímavě aromatická. Podle gurmánů je klasikou kombinace slaného a sladkého – jako například čokoláda s chilli a mořskou solí. Tak dobrou chuť!

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.