Nejdále od Slunce, nejblíže obřím planetám: Procházka červencovou oblohou

27. červen 2020

Obří plynné planety Jupiter a Saturn jsou od nás stamiliony kilometrů daleko. Přesto máte právě toto léto skvělou příležitost kochat se jejich krásou.

Léto budiž pochváleno. To astronomické má ovšem zpočátku krátké noci, od poloviny července se to ale začne lepšit. Přesto je pohled z nepřesvětlených míst na stříbřitý pás Mléčné dráhy úchvatný.

Hvězdnou geometrii máme nad hlavami v podobě tzv. letního trojúhelníku hvězd Vega v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu. Blízko zenitu svítí nevýrazné souhvězdí Herkules, mezi ním a Pastýřem je Severní koruna s jasnou hvězdou Gemma. Vezměte si k ruce hvězdnou mapu a triedr a porovnávejte s tím, co vidíte na noční obloze. Třeba na jihu zvířetníkové souhvězdí Štíra, ve kterém lze dalekohledem spatřit dvě krásné jasné otevřené hvězdokupy M6 a M7. Podobně můžete vidět i hezkou barevnou dvojhvězdu Albireo v souhvězdí Labutě se žlutooranžovou a modravou složkou.

Logo

Léto pod sedmi planetami 

V červenci uvidíme všech sedm planet. Merkur bude v druhé polovině měsíce ráno nízko nad severovýchodním obzorem, zatímco Venuše o kousek dál nad východem – 10. července bude nejjasnější ze všech planet, dosáhne -4,5 mag. Rudá planeta Mars svítí v druhé polovině noci v souhvězdí Ryb na východě a jihovýchodě. Obří planety Jupiter a Saturn jsou vidět po celou noc v souhvězdí Střelce. Do konce srpna trvá období jejich nejlepší viditelnosti. Jupiter se 15. července ocitne nejblíž Zemi, jeho jasnost při vzdálenosti přes 619 milionů km dosáhne -2,8 mag. O šest dní později bude Zemi nejblíže také Saturn, který však bude víc než dvakrát dál než Jupiter. Také jeho jasnost bude nižší – nepřesáhne + 0,1mag. Saturnovo světlo překoná vzdálenost 1 miliardy 345 milionů km za 1 h a 14 m. Naopak jako Země budeme 4. července nejdál od Slunce: 152,1 milionu km.

Planeta Saturn

Měsíční schůzky na noční obloze

Máme za sebou červnové polostínové zatmění Měsíce, které však kvůli nepřízni počasí bylo viditelné jen z mála míst. 5. července se úplněk s polostínovým zatměním zopakuje, ovšem tentokrát nebude úkaz z našeho území pozorovatelný. Z dalších úkazů zaujme 5. a 6. července v noci pěkné seskupení Měsíce, Jupiteru a Saturnu coby předzvěst, resp. pozůstatek konjunkce s Měsícem. Podobná sešlost se bude konat 17. července, kdy se nad ránem potkají Měsíc, Venuše a hvězda Aldebaran. Následně se ocitne v konjunkci Měsíc s Venuší, která bude 2,5 stupně jižně.

Červencovou Procházku oblohou zakončíme tradičně přehledem měsíčních fází. 5. července úplněk, 13. července poslední čtvrť, 20. července nov a 27. července první čtvrť. Přejeme vám hezké dny léta a vydařené toulky přírodou i hvězdnou oblohou.

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio