Národní parky v Česku plánují pustit návštěvníky i na některá místa, kam se zatím nesmělo

20. únor 2019 13:36

Národní parky v České republice budou přístupnější pro návštěvníky. Otevřou pro ně některá místa, kam v minulosti nesměli. Vyplývá to z nového rozdělení území, které teď parky představují veřejnosti a obcím.

Podle novely zákona o ochraně přírody a krajiny musí parky vymezit takzvaná klidová území, tedy místa s omezeným vstupem turistů. Pracují na nich například v Českém Švýcarsku.

„V současné době máme 21 % území v režimu klidové zóny, ale v budoucnu by to mělo být asi jen 15,5 %. Nová klidová území budou vyhlášená někdy koncem roku 2019,“ přibližuje mluvčí parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Nejzásadnější změna se podle něj dotkne území nad údolím Bílého potoka. „Klidovým územím nebude oblast Mlýnů a naopak drobný přírůstek klidového území bude nad Černou bránou nedaleko Doubic,“ doplňuje Salov.

S novou zonací národního parku České Švýcarsko se budou moci zájemci seznámit na dvou seminářích – 28. března v Krásné Lípě a 30. března v Jetřichovicích.

S novou podobou klidových zón má problém Krásná Lípa, a to kvůli turistům.

„Těžko můžeme schvalovat tento samostatný dokument, tzn. vymezení klidových území, bez toho, že už bychom vedle toho někde měli ten další důležitý dokument, a to zásady péče, který bude říkat, jak tam budou vypadat turistické trasy, “ vysvětluje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Například Jetřichovice, v jejichž okolí přibydou dvě přístupné zóny, plán schválily bez výhrad už minulý týden.

Novou zonaci řeší i další národní parky

I v jiných parcích teď představují veřejnosti nové uspořádání území – třeba v Krkonoších.

„V Krkonošském národním parku s novou zonací přibyde několik lokalit, kam dosud nemohli a budou moci – je to například oblast Dvorského lesa nebo třeba Boberská stráň, “ potvrzuje mluvčí parku Radek Drahný.

Na Šumavě už jednají o nové zonaci asi měsíc. Klidová území tam budou projednávat příští týden.

Parky musí definitivní podobu zón a vymezení klidových území stihnout do června letošního roku.

Spustit audio

Související