Nadšenci z Kopce zachránili starý podstávkový dům před demolicí. Chtějí ho postavit jinde

5. červen 2017

Nadšenci z osady Kopec nad Krásnou Lípou na Děčínsku se rozhodli, že přestěhují 200 let starý podstávkový dům na jiné místo. Majitel stavby ji totiž chtěl zbourat a na jejím místě vystavět dům nový. Lidem z tamní obce bylo stavení líto a začali přemýšlet, jak ho zachrání. Kus po kusu ho rozebrali a teď shání peníze na jeho složení.

„Když jsme se dozvěděli, že by byl dům stržený, šli jsme za majitelem, a ten byl tak laskavý, že dům spolku daroval. Na rozebírání domu pomáhal každý, kdo měl ruce, nohy, a během dvou, tří víkendů bylo hotovo to, co jsme potřebovali. Pak nastoupili odborní tesaři,“ Pavel Štulc, člen spolku Náš Kopec.

Tesaře si sehnali sami, likvidaci materiálu zajistila spolku Náš Kopec obec Staré Křečany. Jak bude opětovná stavba domu vypadat, to se zatím neví. „To nám řeknou tesaři po odborném zhodnocení toho, kolik trámů se dá znovu použít,“ upřesňuje Štulc.

Nadšenci z osady Kopec stěhují 200 let starý podstávkový dům na jiné místo

„Hrubý odhad na znovupostavení domu je tak milion korun. Přesnou cenu budeme vědět až po vypracování projektu,“ dodává další členka spolku, Ilona Hloušková.

Celá chalupa je teď bezpečně uložená v sousedních Brtníkách, v nevyužívané fabrice. Kdy ji začnou obyvatelé obce dávat dohromady, to zatím nevědí. Až bude postavená, mohlo by v ní být muzeum a info centrum.

Spolek chce se žádostí o finanční dar na přestěhování chalupy oslovit širokou veřejnost. O projektu se každý může dozvědět víc na webových stránkách spolku Náš Kopec.

autor: dap
Spustit audio