Náčelník. Životní hry přírodovědce a poutníka Miloslava Nevrlého

3. listopad 2023

Knižní rozhovor zkušeného novináře a publicisty Aleše Palána se skautem, cestovatelem a znalcem (nejen) Jizerských hor Miloslavem Nevrlým.

V první řadě se musím vyznat ze své lásky k Jizerským horám; nebo, abych byl přesný, k Jizerským horám svého dětství, kdy mobilní telefon byl utopií a nezkušený turista se mohl v horách snadno ztratit, když nebyl vybaven pořádnou mapou. A ta naše nebyla ledajaká! Byla to mapa z „Knihy o Jizerských horách“ Miloslava Nevrlého s vyznačenými polohami křížků a pomníčků, připomínajících smutné osudy dřevařů, pytláků a hajných, pašeráků, sebevrahů i nešťastníků, kteří přecenili své síly. Bylo mi tehdy nějakých jedenáct či dvanáct. Hledali jsme ve skalách i houštinách, četli si staré historie a prožívali dobrodružství objevování.

Náčelník. Rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým

Vzpomínku na tahle dětská setkání s tajemstvím ve mně znovu probudil Aleš Palán, zkušený novinář a publicista, který po několika letech přemlouvání doslova „vymámil“ ze skauta, přírodovědce a cestovatele Miloslava Nevrlého dost materiálu k tomu, aby mohl sestavit knižní rozhovor, vydaný letos Nakladatelstvím Kazda. Dobře se to hodilo, jako jakýsi dárek k nedávným Nevrlého devadesátinám. Aleš Palán knihu pojmenoval stručně a jednoduše „Náčelník“, což je Nevrlého skautská přezdívka. Ten se rozhovoru dlouho bránil s odůvodněním, že už o sobě všechno řekl a napsal. Čtenáři znalí jeho dalšího díla, třeba známých „Karpatských her“, „Chval Zadní země“ nebo „Mých ptačích roků“, si však jistě povšimnou, že to není tak úplně pravda.

„Náčelník“ je povídání o životě, přírodě i cestách. Miloslav Nevrlý byl a je tak trochu pedant, od dětství si pořád něco píše, takže má z čeho čerpat – ať už ze stručných deníkových záznamů nebo ze sešitů, kam si zapisoval zážitky ze svých cest. A tak v rozhovoru došlo i na vzpomínky z dětství a rodinný život v Praze, první přírodovědné zaujetí pro ptáky nebo získanou víru v Boha.

Polední kameny z Frýdlantského cimbuří

Hodně se pochopitelně dozvíte o Jizerských horách, kterým Miloslav Nevrlý postupně vracel minulost, poztrácenou po odsunu německého obyvatelstva – tím, že trpělivě pročítal staré německé časopisy, vlastivědy nebo obecní kroniky, uchovávané libereckým muzeem, kde po studiích coby přírodovědec získal své první a vlastně jediné celoživotní zaměstnání. K srdci mu přirostla i horská osada Jizerka, jak říká „nejkrásnější místo k žití“, ale také rumunské Karpaty, kam se při svých cestách vracel nejčastěji.

Aleš Palán neměl s „Náčelníkem“ jednoduchou práci, rozhovor vznikal dlouho a na etapy; nakonec však dokázal ze všech zdrojů, které měl k dispozici, sestavit kompaktní celek, který je radost číst a který u čtenářů po právu budí nadšení. Přiznávám, že i u mě. Kus mého dětství totiž pořád spí v Jizerských horách a pánové Nevrlý a Palán ho ve mně aspoň na chvíli znovu probudili. A za to jim patří dík.

O knižní rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým, nazvaný „Náčelník“, a vydaný brněnským Nakladatelstvím KAZDA, s námi můžete i soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 19. listopadu.

Aleš Palán, Miloslav Nevrlý: Náčelník – rozhovor Aleše Palána s Miloslavem Nevrlým. Brno: Nakladatelství KAZDA, 2023. ISBN 978-80-7670-120-5.

Spustit audio

Související