Pro trampy je Nevrlý osobnost, pro mne i vtipný vypravěč, říká autor Náčelníka spisovatel Palán

13. říjen 2023

Dvojnásobný držitel ceny Magnesia Litera a ocenění Kniha roku Lidových novin Aleš Palán dlouho snil, aby mohl napsat knihu rozhovorů s Miloslavem Nevrlým, což je pro trampy a skauty osobnost, jak sami říkají, určující. „Miloslav je na jednu stranu ve skrytu, na druhou je to erbovní autor pro skauty, tuláky i pro ty, co jsou v pohybu, a to už od 50. let. Za chvíli mu bude 90 a stále je skvělé fyzické i psychické kondici,“ říká v pořadu Hovory.   

„Nevrlý je ornitolog, cestovatel, zoolog a skaut. Chodil po Jizerských horách, po Karpatech a získával z toho skvělý užitek pro vnímavost, otevřenost, pro vnitřní pocit svobody a také o tom napsal nádherné knihy. Přitom je často chápán jako regionální autor, to ale není,“ tvrdí spisovatel.

Čtěte také

Nevrlý ale hodně dlouho odolával, knihu popisující jeho život mít nechtěl. „Ale já jsem tak dlouho otravoval, že pak bylo pro Mílu jednodušší kývnout, než permanentně odmítat. Jsem vlastně ani moc nenaléhal, nemám to úplně v povaze, pokud jde o knižní rozhovory, ale u něj mi to přišlo velice podstatné. Tedy aby zazněl ve své plnosti.“

„A nakonec jsem v něm našel velmi vtipného a sebeironického vypravěče,“ dodává s tím, že občas je to i legrace.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Vladimíra Kroce.

Aleš Palán, spisovatel
autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.