Na zabezpečení silnic před srážkami se zvěří dá Ústecký kraj přes milion korun

8. únor 2018

Ústecký kraj plánuje opět osadit několik kilometrů silnic elektronickými plašiči. Jde o zařízení, které reaguje na světla automobilů a pomocí zvuků odrazuje zvěř. Zkušební provoz vyšel na zhruba čtvrt milionu korun a zabránil materiálním škodám na autech za zhruba 750 tisíc korun. Problémem ale je, že se myslivcům zařízení ze zkušební silnice na Lounsku ztrácela.

„Do té doby na tom úseku v rozmezí dvou let došlo ke 40 srážkám, po instalaci plašičů jsme měli zaznamenanou jedinou srážku,“ prezentoval Kamil Plíšek z Podřipského zájmového sdružení nájemců honiteb výsledky používání elektronického plašiče na silnici mezi Vršovicemi a Chožovem na Lounsku.

Po roce a půl museli ale zařízení z patníků demontovat. Třetinu plašičů totiž lidé ukradli. Od té doby se na zmíněnou silnici srážky automobilů se zvěří vrátily.

Plašič zvěře

Ústecký kraj jde i přes krádeže do podobného zabezpečení silnic znovu. Elektronické plašiče a pachové ohradníky vyjdou celkem na zhruba 1 milion a 200 tisíc korun. Na zabezpečení silnic by se ale mohly podílet i pojišťovny.

„Když nedojde k nehodě, pojišťovna ušetří na plnění. Musíme si uvědomit, že pojištění proti srážkám se zvěří je v základních pojistkách. Proto do toho chceme zapojit nějakým způsobem i pojišťovny,“ vysvětlil Jindřich Franěk z krajského odboru dopravy s tím, že ochrana před zvěří by měla být v ideálním případě na zhruba 200 kilometrech silnic.

Aktuálně chtějí dát myslivci spolu s krajem elektronické plašice na tři silnice. Které to mají konkrétně být ale sdělit nechtěli – hlavně kvůli zmíněným krádežím. Za poslední roky ale policisté evidují v celém kraji víc nehod se zvěří.

„V roce 2011 to bylo pouhých 411 střetů, zatím co v roce 2017 jich bylo 1258,“ doplnil velitel krajské dopravní policie Jiří Ušák s odkazem na to, že si lidé častěji pojišťují svá auta a střety se zvěří tak častěji hlásí policii.

autor: bach
Spustit audio