Na vánoce nemusí být jen kapr a bramborový salát. Vegetariáni mají úplně jiné menu

21. prosinec 2015

Zatímco během roku určitě často váháte, co si dát k večeři, na Štědrý den je volba většinou naprosto jasná - smažený kapr a bramborový salát, popřípadě místo kapra řízek. Tradiční štědrovečerní menu si ale rádi nechají ujít tisíce lidí po celém Česku - vegetariáni. Vystačí si, stejně jako po celý rok, bez masa. Na slavnostní atmosféře to podle nich naprosto nic nemění.

„Jsme dokonce obě dvě se sestrou vegetariánky, takže je maminka naštvaná, že nejíme to, co ostatní… Takže nám s nechutí obaluje tofu a my to s chutí jíme. A taky nám dělá do zvláštní misky salát – bez salámu, “ popisuje Barbora Kubátová z Liberce.

Nejíst maso se rozhodla už před léty. Kdo podobný životní styl nesdílí je nejenom její maminka, ale ani jej přítel není z vegetariánského vaření nadšený, přiznává Bára.

Další vegetariánkou je Diana Čičmanová, ta má naopak v rodině pochopení, maminka taky není maso a sestra je dokonce veganka - tedy jí jen rostlinnou stravu. „Místo kapra nebo masa si dáme tofu nebo robi maso nebo nějakou sóju. Není na tom vůbec nic složitého.“

To, že na Vánoce lidi jedí řízky a kapra Dianě nevadí, svoje stravovací návyky nikomu nenutí. Zabíjení a kuchání kaprů doslova na každém rohu ji ale prý nedělá dobře.

Vegetariánky samozřejmě nejsou jenom ženy. Bezmasé menu bude mít letos stejně jako v minulých letech i Petr Freiwillig.

„Bramborový salát a smažený celer – je to vynikající… Moje maminka taky nejí maso a brart, i když se může po mase utlouct, mi na Štědrý večer krade můj celer…“ směje se Freiwillig.

Výživová specialitka Lenka Mičová považuje vegetariánství za jeden z nejzdravějších životních stylů. Bezmasé večeři na Štědrý večer proto fandí, ostatně sama je od dětství zvyklá na to, že ne všude se musí na Vánoce podávat kapr nebo řízek.

„U nás jsme nikdy na Štědrý večer neměli kapra – rodiče i babička jsou z Podkrkonoší, a tam je tradiční bramboračka a houbový kuba.“

autor: sas
Spustit audio