Na Ústecku závodí veteráni

23. červenec 2011

V Ústí nad Labem v sobotu dopoledne odstartoval 13. ročník Ústecké veterán rallye o pohár primátora Ústí nad Labem.

Na startu se sešlo sedmdesát pět posádek automobilů i motocyklů. „Je pravda, že to není rekordní účast, ale je to víc než loni, kdy bylo ještě horší počasí než letos,“ zhodnotil ředitel závodu František Zahrádka.

Závodníci jeli z Ústí nad Labem k obchodnímu centru Olympia. Odtud ve 14 hodin vyrazí přes Cínovec, Fojtovice, Telnici a Úžín zpět do Ústí nad Labem. Na trase plní různé úkoly. Musí se například trefovat klínovým řemenem na tyč nebo zajet mezi dvěma tyčemi přesně do prostřed. „Musí to být co nejpřesnější, protože budeme u zadních kol počítat vzdálenost od tyčí na obou stranách. Rozdíl pak budou trestné body,“ vysvětlil Zahrádka.

Nejvíce soutěžících má auta vyrobená po roce 1950. Je tam třeba bílý Jaguar z roku 1959, se kterým přijeli Zdeněk a Alena Toušovi z Karlových Varů.Řidič měl na sobě skotský kilt. „Je to anglické auto, tak jsem si pořídil kilt. Vždycky jezdím v dobovém oblečení,“ uvedl Zdeněk Touš. Jaguar koupil v Německu, kde se ho marně snažili opravit. Panu Toušovi se to povedlo: „Náhradní díly se dají sehnat na burzách nebo i v Anglii.“

Zdeněk Touš z Karlových Varů s Jaguárem z roku 1959

Poprvé se závodu účastní Libor a Iveta Brablíkovi z Teplic. Jedou s Tatrou 75 z roku 1936. „Je to šestimístná limuzína s přepážkou, která odděluje řidiče od pasažérů. Taková auta se sloužila hlavně lidem, kteří si mohli dovolit svého řidiče. Fungovala ale také jako taxíky,“ popsal svého veterána Libor Brablík.

Iveta a Libor Brablíkovi z Teplic a jejich Tatra 75 z roku 1936
autor: hau
Spustit audio