Na Střížovickém vrchu mají vzniknout trasy na sigletrail. Řada místních má ale k plánu výhrady

18. březen 2021 10:56

Někteří obyvatelé mají výhrady k plánu postavit trasy pro horská kola na Střížovickém vrchu v Ústí nad Labem. Vedení města proto 17. března uspořádalo online diskuzi, které se zúčastnilo téměř 40 lidí.

Úzké přírodní cesty s přírodními překážkami chce na kopci postavit spolek Za rozvoj terénní cykloturistiky MTBWork. Místní mají obavy z neřízeného rozvoje aktivit na Střížovickém vrchu a ztráty jeho přírodní hodnoty.

Jedna z obav se týká zvýšení automobilového provozu ke kopci – Petr Zahrádka chtěl například vědět, jaký plán má město pro případ, že by se nepodařilo vyjednat parkování na vytipovaném soukromém pozemku.

Zareagoval nejdřív náměstek primátora Pavel Tošovský z ODS: „Z Klíše je zákaz vjezdu.“

„Od Všebořic také bude zákaz vjezdu – to byla podmínka. A je tam domluva, že už dnes tam budeme zakazovat ten vjezd – bez ohledu na to, jestli to parkoviště vyjde, nebo ne,“ doplnil primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Petra Zahrádku toto ujištění potěšilo: „Ještě bych připomněl, že existuje třetí cesta – ze Střížovic. Takže na Střížák jsou tři příjezdy. Rád slyším, že je zájem na tom, aby Střížák byl pro auta zavřený.“

Nelegální cesty zmizí, teprve pak rada o singletrailu rozhodne

Diskutující vesměs novou aktivitu vítali i proto, že by tak cyklisté měli svůj oficiální prostor a nebudou se, jako dosud, míchat s chodci.

Radní rozhodnou o pronájmu pozemků až poté, co vyhodnotí podněty z diskuze a městský cyklokoordinátor zmapuje dosud nelegální cesty vyježděné cyklisty.

„Zároveň také, až smluvně zajistíme s těmi, kteří to pak budou spravovat to, že zajistí likvidaci těch neoprávněně vybudovaných cyklotreků. Až tohle všechno bude připraveno, tak následně pak bude rada rozhodovat. Netroufnu si teď říct, jestli to bude za 14 dnů nebo za měsíc, ale ty podmínky, které jsme si na tom jednání nastavili, musí být dodrženy,“ doplnil primátor Nedvědický.

Nejdříve by měla vzniknout dětská trasa, po roce fungování a vyhodnocení provozu pak i trasa pro dospělé.

Spustit audio

Související