Budou na Střížovickém vrchu v Ústí nad Labem tratě pro horská kola? Okolním obyvatelům se to nelíbí

28. únor 2021 10:20

Střížovický vrch v Ústí nad Labem je oblíbeným místem pro procházky, běhání i cyklistiku. Cyklisté tam jezdí i v terénu a chtěli by si tam udělat oficiální tratě pro horská kola na pozemcích pronajatých od města. Toho se ale obávají lidé z okolí.

Spolek Za rozvoj terénní cykloturistiky MTBWork chce postavit dvě tzv. signletrailové trasy na severní a východní straně vrchu směrem ke Všebořicím. Tratě povedou mimo cesty pro pěší, a tím by se mělo minimalizovat riziko kolizí.

Cyklisté by se k nim podle studie měli dostat po stávající cestě podél občerstvení Pohoda k vysílači. Na tratích by byly různé uměle vytvořené části v přírodním duchu, např. klopené zatáčky, části zpevněné kameny nebo dřevěné lávky. Podle certifikovaného stavitele těchto tratí Aleše Hrstky není pro stavbu nutná žádná mechanizace.

Vedení města chce prostřednictvím diskuzního fóra znát názory občanů

Zatím mírně převažují negativní reakce. Místní mají hlavně obavy z toho, že na oficiální tratě naváže další infrastruktura, která poškodí přírodu ve městě.

Paní Petra Morvayová, která bydlí nedaleko, se obává, že bude následovat zpevnění cesty od Všebořic u Dantovy stezky a vznikne tam jakési přírodní parkoviště pro auta. Ideální by podle ní bylo tam autům zakázat vjezd.

„Primárně asi v budoucnu bude potřeba, aby město ten pohyb aut začalo nějak regulovat, nicméně v takovéhle cyklistice se předpokládá, že není problém pro lidi, aby někam dojeli třeba kilometr nebo i pět kilometrů,“ říká k tomu Jakub Štráchal, předseda spolku Za rozvoj terénní cykloturistiky MTBWork.

„Když si vezmete, tak parkoviště u zimního stadionu je 500 metrů od Střížáku, takže naším předpokladem bylo například využít toto parkoviště,“ dodává Jakub Štráchal.

Jaký je postoj magistrátu k záměru vybudovat na Střížovickém vrchu v Ústí nad Labem tratě pro horská kola?

Zásadní je, že pouze na čtyřech z devíti zamýšlených pozemků je možné podle Odboru územního plánování cyklotratě postavit. Podmínky provozu stanovil Odbor životního prostředí. Podle nich musí spolek dohlížet na to, aby povolené tratě cyklisté nerozšiřovali. Pokud vznikne nějaká stezka mimo, musí ji spolek uvést do původního stavu. Na místě se dále nesmějí konat žádné hromadné akce.

Všechny materiály, jako je studie projektu, vyjádření odborů magistrátu a mapy, najdou lidé na diskuzním fóru s odkazem na webu města. Názory je tam možné psát už jen do 1. března.  

 

Spustit audio