Běžci a cyklisté by se letos měli dočkat oprav cest ve volnočasovém areálu Nové Záluží v Litvínově

21. leden 2021 14:04

Volnočasový areál Nové Záluží v Litvínově na Mostecku nabízí několik kilometrů asfaltových cest kolem rybníků a luk. Některé z nich ale nemohou cyklisté nebo běžci už přes šest let využívat. Nestabilní podloží totiž na několika místech doslova potrhalo asfalt a město cesty uzavřelo.

Areál vybudoval stát z tzv. ekomiliard na zahlazení následků těžby uhlí. Ze stejných peněz se letos zaplatí oprava celé hráze rybníka, včetně cest a cyklostezek, které přes ni vedou.

Původně areál nabízel 10 tras, které dohromady měří přibližně 8 kilometrů. Zhruba třetina je ale už roky uzavřena závorou.

Omezení vadí převážně sportovcům, kteří chtějí při běhu nebo jízdě na bruslích trasy kombinovat. Opravy by měly začít před začátkem léta.

Volnočasový areál Nové Záluží v Litvínově

„Letos se má opravit hráz, která je poničená a je na ní od srpna 2014 zakázaný vstup. Stav hráze se stále zhoršuje – loni spadla i jedna z lamp a je tedy poničena i část veřejného osvětlení,“ upřesnila mluvčí radnice v Litvínově Jitka Pavlíková.

Protože sanaci hráze uhradí dotace z 15 ekomiliard na zahlazení následků těžby uhlí, zhotovitele vybralo už loni ministerstvo finance.

„Ministerstvo financí vypsalo předmětné výběrové řízení na zhotovitele 28. července 2020. Lhůta pro podání nabídek uchazečům vypršela 20. září 2020 a v současnosti probíhá vyhodnocení obdržených nabídek,“ podotýká mluvčí ministerstva Anna Vasko.

„Očekává se, že by se to, podle projektové dokumentace, mohlo pohybovat kolem 8 milionů korun. Stavební dozor na tuto zakázku bude dělat město Litvínov,“ dodává mluvčí Litvínova Jitka Pavlíková.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související