Na přístupové cestě do Edmundovy soutěsky v Hřensku začali dřevorubci kácet nebezpečné stromy

2. říjen 2024 18:19

Edmundovou soutěskou ve Hřensku na Děčínsku se teď rozléhá zvuk motorových pil. Dřevorubci tam začali s kácením 80 nebezpečných stromů.

Kůrovcové souše nebo ohořelé stromy po předloňském požáru v národním parku České Švýcarsko totiž hrozily pádem, nebo se už zřítily do koryta řeky Kamenice. Při vzestupu její hladiny by hrozilo, že se kmeny po proudu dostanou přímo do centra obce a zničí všechno, co jim bude stát v cestě.

Jen kousek za turistickým mostkem na cestě do Edmundovy soutěsky jsou vidět obrovské kmeny, které spadly přes cestu a zasahují až do řeky Kamenice.

„Když jsou to ty stromy na skalách a je k nim špatný přístup, tak děláte jeden strom klidně celý den. Když to ale jde, tak se jich dá zvládnout i kolem deseti,“ přibližuje dřevorubec Pavel Pokuta.

Zdejší terén klade na dřevorubce velké nároky. „Jak tady byl ten požár, tak to klouže – ten popílek klouže, i písek klouže,“ dodává Pokuta. Začalo pršet, a to je signál pro dřevorubce, aby přerušili práci.

Na kácení se dohodlo Hřensko se správou parku i Povodím Ohře

Na kácení se dlouho společně připravovala obec Hřensko společně se správou národního parku a Povodím Ohře.

„Předtím probíhala pravidelná společná jednání. Národní park s kácením začne, my na ně budeme navazovat,“ upřesňuje mluvčí Povodí Dana Zikešová a vysvětluje, že vykácení a odstranění nebezpečných stromů pomůže pracovníkům povodí, aby se mohli v tomhle úseku pohybovat bezpečněji. A nejen jim.

„Je to pro nás samozřejmě bezpečnější – pro naše zaměstnance, které už tam budeme za nějakých okolností schopni pouštět. Budeme tam zase moci udržovat obecní majetek, který už dva roky nikdo neudržuje,“ dodává ještě starostka Kateřina Horáková ze sdružení Soutěsky věc veřejná, věc neprodejná.

Turisté z celého světa teď obdivují Divokou soutěsku

Edmundova soutěska i přístupová cesta k ní jsou zavřené od předloňského požáru v národním parku – na svazích i nad plavební dráhou je totiž velké množství ohořelých stromů a ohněm poškozených skalních bloků.

Místo ní se turisté naučili navštěvovat soutěsku Divokou. „Máme tam větší návštěvnost – jezdí k nám lidé z celého světa. Je to zajímavější pro nás, než to bylo,“ dodává starostka Hřenska.

Protipovodňové kácení 80 stromů okolo cesty do Edmundovy soutěsky by měla firma, kterou vybrala správa národního parku, stihnout do poloviny října. Pokračovat budou dřevorubci, které vysoutěží Povodí Ohře.

Spustit audio

Související