Čištění Edmundovy soutěsky ve Hřensku začíná. V první fázi z ní zmizí desítky nebezpečných stromů

26. září 2024 08:46

V Edmundově soutěsce ve Hřensku na Děčínsku se brzy rozezní motorové pily a další technika. Z místa začne Správa národního parku České Švýcarsko ve spolupráci s pracovníky Povodí Ohře a obcí Hřensko odvážet desítky popadaných stromů, které tam zůstaly po předloňském požáru v národním parku České Švýcarsko.

První zásah v Edmundově soutěsce, která je z bezpečnostních důvodů už dva roky uzavřená, zahrnuje vykácení asi 80 nebezpečných stromů, které jsou popadané na cestě i v korytě řeky Kamenice směrem od můstku ke splavu soutěsky.

Stromy tam zůstaly nebo napadaly ještě po požáru v národním parku před dvěma lety – místo ale bylo velmi nebezpečné a skály nad ním požárem poškozené a nestabilní, takže tam nemohou ani turisté, a nemohli tam ani pracovníci obce, aby kmeny odklidili.

Správa národního parku, která zásah provede, už vybrala dodavatelskou firmu a podle mluvčího Tomáše Salova by práce měly začít příští týden. Hotovo by mělo být v polovině října.

Čištění Edmundovy soutěsky bude pokračovat i kvůli větší bezpečnosti Hřenska

V plánu je ale daleko větší zásah, než odstranění pouhých 80 stromů. I vzhledem k povodňové situaci z minulého týdne se totiž vedení Hřenska obává, že pokud by se zvedla hladina řeky Kamenice, hnaly by se napadané klády a větve z celé soutěsky společně s vodou dolů přímo do centra města. Oslovilo proto Povodí Ohře i ministerstvo životního prostředí, které je nadřízené Správě národního parku České Švýcarsko, a požadovalo nějaký větší zásah.

Zástupci dotčených institucí se sešli na místě a dohodli se, že v co nejkratším termínu se začne v soutěsce pracovat, a to po celé její délce.

„Jsme rádi, že se začne pracovat i nad plavební dráhou i v Edmundově soutěsce nad přístavištěm a bude se pokračovat dál. Dendrologové tam označí další nebezpečné stromy a úseky, tak doufáme, že se s jejich odstraňováním začne co nejdřív,“ věří starostka Hřenska Kateřina Horáková ze sdružení Soutěsky věc veřejná, věc neprodejná.

Obec Hřensko provozovala v Edmundově soutěsce turistiky velmi oblíbenou atrakci plavbu po lodičkách. Kvůli tomu, že je soutěska dlouhodobě zavřená, přichází Hřensko o příjmy z lodní dopravy, které jsou pro jeho pokladnu zásadní. Za rok se může jednat až o 10 milionů korun. Obec tak musí šetřit – zavedla například poplatek za svoz odpadu nebo zpoplatnila parkoviště.

Spustit audio

Související