Uzavřením Edmundovy soutěsky přišlo Hřensko o významný příjem do rozpočtu. Obec se teď snaží chybějící peníze získat jinak

19. leden 2024 11:25

Předloňský požár v národním parku České Švýcarsko stále ovlivňuje život Hřenska. Od požáru je uzavřená Edmundova soutěska a obec tak přišla o další příjem do rozpočtu. Teď se snaží sehnat chybějící peníze, proto znovu zavedla například poplatek za odpad nebo za ubytování v Hřensku a jeho okolí.

Myslím si, že jsou na to turisté naprosto zvyklí, že spíš možná jen u nás bylo ojedinělé, že jsme ty poplatky nevybírali. A těch 20 korun nám ještě přijde jako relativně nízká částka, protože strop je až 50 korun,“ vysvětluje hoteliér Roman Pluháček, který je zároveň hřenským zastupitelem za Soutěsky věc veřejná, věc neprodejná.

Hřensko: soutěsky na řece Kamenici

Místostarosta Hřenska Robert Mareš ze stejného uskupení říká, že znovuzavedení poplatku má kompenzovat peníze, které obci schází kvůli uzavřené Edmundově soutěsce. „Celkové výnosy obce, které by mohly činit 15 až 20 milionů korun za provoz lodiček, jsou v současné době minimální,“ konstatuje.

Obec proto znovuzavedla i poplatek 800 korun za odpad a uvažuje, kde ušetřit dál.

„Ty škrty jsou na všech stranách – co se dá škrtnout, to škrtáme, i když je to nepopulární. Tom, že jsme poslední roky nezaváděli poplatek za ubytování ani za svoz odpadu, to bylo tím, že jsme na to měli. V současné době ale na to nemáme a mít nebudeme, proto jsme byli nuceni to vrátit zpátky,“ dodává Mareš.“

Správa národního parku vyhodnocuje, co s Edmunodovou soutěskou dál

Obec teď čeká na národní park České Švýcarsko ohledně budoucnosti a otevření Edmundovy soutěsky.

„Co nás trápí nejvíc, to jsou ty nejistoty, jestli to bude rok, dva nebo tři. Když budeme vědět, že to budou třeba dva roky, tak se tomu všichni dokážeme nějak přizpůsobit. Jestliže ale nevíme nic, tak ta frustrace mezi obyvateli i podnikateli jen vzrůstá,“ vysvětluje Roman Pluháček.

Podle mluvčího správy národního parku Tomáše Salova se chystá jednání s obcí po dokončení tří posudků. Jde o vyhodnocení bezpečnostních opatření, geologický posudek nebo míru zásahu ve svazích nad soutěskou.

„Tyto posudky bude mít v nejbližších týdnech správa národního parku k dispozici, a jakmile si je vyhodnotí, tak projedná možnosti řešení situace i v Edmundově soutěsce tak, aby se mohla návštěvníkům otevřít – pokud možno brzy,“ dodal Tomáš Salov s tím, že rozhodnutí o otevření soutěsky je na samotném Hřensku.

Spustit audio