Na přehradě Fláje vzniká futuristické infocentrum

31. květen 2018 13:20

Přímo nad vodní hladinou přehrady Fláje na Mostecku staví Povodí Ohře nové informační centrum. Bude celé ze dřeva a nabídne turistům nejen malé občerstvení, ale i výhled na celé vodní dílo.

Stavba vzniká na hrázi na místě, kde stály základy pro jeřáb. Dělníci už mají postavený první dřevěný rám budoucího infocentra. Pohled skrze něj nabízí až kýčovitě krásný pohled do dálky na hladinu přehrady a břehy pokryté loukami a vzrostlými smrky.

Jak bude informační centrum s terasou a posezením vypadat prozradil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský: „Informační centrum se skládá z několika částí – to hlavní, co se teď staví, je budova samotného centra, kde bude veškeré zázemí včetně toalet. Počítáme s tím, že bude otevřené celoročně, v zimě ale asi jen o víkendech.“

Zájem návštěvníků je důvod, proč si pro vznik Infocentra vybralo Povodí Ohře právě flájskou přehradu.

„Objevuje se tu 100, 200 lidí denně, je to poměrně hodně navštěvovaná přehrada. A kdy jindy lidem říct, co všechno Povodí Ohře dělá a k čemu jsou přehrady a vodní nádrže dobré. Věříme, že se těm lidem přiblížíme a předáme jim informace, které bychom byli rádi, aby věděli,“ vysvětluje mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Stavba infocentra není ale jedinou stavbou na flájské přehradě. Na koruně hráze dojde během několika týdnů k výměně zábradlí a dělníci opravují také schody a lávku u flájského potoka pod hrází.

Pokud půjde vše podle plánu, bude nové infocentrum postavené do října letošního roku. Následně se uskuteční jeho kolaudace.

První návštěvníci ale budou moci infocentra využít až na jaře roku 2019, kdy chce Povodí Ohře v dřevostavbě nad vodní plochou zahájit provoz.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související