Na porcelánových stezkách na Teplicku si můžete sami zkusit dekorovat hrnek

11. říjen 2015

Pokud se vydáte po tzv. Porcelánových stezkách na Teplicku, můžete navštívit například Státní zámek Duchcov nebo Regionální muzeum v Teplicích a seznámit se s výrobou porcelánu.

Každá ze čtyř porcelánových stezek vás zavede na jiné místo Teplicka. Na první s názvem "Po stopách Giacoma Casanovy" vás průvodci zavedou na Státní zámek Duchcov nebo porcelánové manufaktury v Duchcově. Vyrábí tam figurální a dekorativní porcelán. Možná si ještě vzpomenete na lední medvědy nebo jeleny. Dneska se soustředí na moderní výrobky v bruselském stylu.

Na "Modré stezce od královny Judity po porcelán s modrou krví" se podíváte do Regionálního muzea v Teplicích i Modrodomu v Dubí - to je zkráceně Dům porcelánu s modrou krví. Dříve sloužil tento objekt jako kino, dnes je tu infocentrum a především uvidíte přehled výroby porcelánu zaniklých i fungujících porcelánek v podkrušnohorské pánvi, porcelánek z Horního Slavkova, Staré Role nebo Nové Role, Nových Dvorů, Louček.

Na zdech uvidíte obrazy z hrnkových sympozií v Dubí. Sami si můžete hrnečky dekorovat. Je tu prostor i pro moderní díla studentů Fakulty užitého umění a designu UJEP v Ústí nad Labem.

Dům porcelánu s modrou krví - Dubí

Třetí stezka nese název "Z oseckého kláštera stezkou porcelánu ke skvostu benátské architektury v Dubí" – máte na ní možnost prohlédnout si Cisterciácký klášter v Oseku, kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí a samozřejmě opět Modrodům.

A konečně čtvrtá stezka - "Porcelánová stezka panstvím hrabat Valdštejnů a knížat Clary-Aldringenů" vede do Modrodomu přes duchcovský zámek a teplické muzeum. Prohlédnete si na ní i výrobu v porcelánce v Dubí.

Modrodům
Spustit audio