Na Milešovce to foukalo jako o život

10. leden 2015

V pátek a také dnes jsem si užili hodně větru. Jako o život to foukalo i na najvětrnější hoře Českého středohoří - na Milešovce.

Meteorologická observatoř na vrcholu Milešovky v Českém středohoří je pro měření větru určitě to nejsprávnější místo. Milešovka má pověst největrnější hory v České republice. Úplné bezvětří je tady jenom sedm dní v roce.

Jak to fouká na Milešovce, si na začátku víkendu vyzkoušel kolega Tomáš Šácha. S Milošem Matúškem se podíval až na nejvyšší místo, na věž stanice, kde je i vyhlídka.

"Dejte si pozor tady za dveřmi, ať nás to nevyfoukne," varoval meteorolog. "Těch dvacet nebo víc za hodinu už je opravdu znát." Přiznal, že pokud je takový vítr, na věž meteorologické stanice už pracovníci nechodí. Natož aby sem pouštěli turisty, kteří projeví zájem stanici si prohlédnout.

A jaký nejsinější vítr byl na Milešovce naměřen? Jak meteorolog přiznal, Milešovka nezná absolutní hodnotu - v době maxima, tedy v roce 1967, tady bylo naměřeno 50 metrů za vteřinu, tedy přes 180 kilometrů za hodinu. Zřejmě to bylo víc, ale přístroj byl v té chvíli na své horní hranici.

autor: tsch
Spustit audio