Na kůži spálenou od sluníčka je výborný jogurt, na bodnutí hmyzu zase Tea Tree

26. červenec 2021

Teplé počasí, suchý vzduch či letní radovánky, to vše s sebou kromě radosti může přinést i různé zdravotní těžkosti. Popáleniny od sluníčka i ohně, kousnutí od hmyzu, nebo alergie podnícené prašným vzduchem dokáží letní dny opravdu znepříjemnit. Tipy, jak tyto neduhy řešit přírodní cestou, nabídla posluchačům bylinkářka Venuše Studničková

Jako první pomoc na kůži spálenou od sluníčka radí bylinkářka použít jogurt či smetanu. Ty kůži příjemně zchladí a navíc je každý z nás má doma v lednici. Na spálená oční víčka pak doporučuje přiložit pytlíky od černého čaje.

Jakmile se postižená místa začnou hojit, pomáhají při léčbě studené obklady z řepíku či heřmánku. Důležité je také přijmout dostatek tekutin. Aby se člověk vyhnul teplotám, bolestem hlavy a zad, způsobeným právě spálením, je dobré pít odvar z tužebníku jilmového.

Na spáleniny aloe vera, na alergie čaje z bylinek

Spálit se můžeme nejen od sluníčka, ale i u ohně – například při grilování. Toto zranění je možné léčit tenkou blankou sloupnutou z povrchu oloupaného vajíčka, pomoci může i šťáva z aloe vera.

Pokud trpíte v létě na alergie, pomohou vám speciální čaje z bylinek bez květů – obsahují kopřivu, proskurník, tužebník nebo třeba yzop. Jeden až dva šálky je dobré začít pít týden až dva před vypuknutím sezóny vašeho alergenu. Příznaky zcela nezmizí, ale jsou tlumenější.

Proti bodnutí hmyzem je dobré u sebe nosit tea tree olej. Stačí místo vpichu jemně potřít. Nejen že vás tento olejíček zbaví svědění, také ale ranku zdezinfikuje. Pokud nemáte tea tree olej, pomůže i obyčejná rozkrojená cibule přiložená na postižené místo. V případě otoku zabalte štípnutí do octového zábalu nebo měkkého tvarohu.

Jak si poradit s klíštětem nebo zažívacími problémy s pomocí bylinkové lékárny, i to se dozvíte v rozhovoru s Venuší Studničkovou.

autoři: Lenka Šobová , Magdalena Trajerová
Spustit audio

Související