Aloe vera – staletí uctívaná „rostlina nesmrtelnosti“

2. březen 2023

Rostlině aloe vera se říká zázračná. Egypťané ji dokonce uctívali jako rostlinu nesmrtelnosti. Něco na tom asi bude, přece jen by si jinak těžko svoji skvělou pověst udržela až do dnešních dnů.

Aloe vera je dobré mít doma vždycky po ruce, protože tahle rostlinka je mnohdy lepší než všechny léky a krémy dohromady.  S oblibou jí využívají všechny tradiční medicíny, od čínské, jamajské až po indickou.

Můžete ji klidně pěstovat doma v květináči, nebo na skalce, kde není moc vody. Rostlina si v listech uchovává dost vlákniny, časté zalévání jí spíš škodí. Má dužnaté a zubaté listy, s jinou rostlinkou si jí těžko splete.

Když list rozlomíte, objeví se gel, a už jsme tam, kde chceme být. Právě v tomto gelu se skrývá na 200 prospěšných látek. Vitamíny, minerály, enzymy, aminokyseliny a další.

Gel se osvědčil při menších poraněních, jako je poštípání hmyzem, odřeniny, řezné rány nebo popáleniny, opary apod. Téměř okamžitě uleví od bolesti a příjemně ochladí. Látka lignin v gelu obsažená umožní ostatním hojivým látkám proniknout hluboko do pokožky. Gel je proto také přirozeným hydratačním a protizánětlivým prostředkem.

A jeden recept na posilující sirup z aloe vera. Jak na to? 250 g gelu z listů aloe smíchejte s pěti sty gramy medu, stejným množstvím kvalitního červeného vína a 100 ml konzumního lihu. Všechno důkladně promíchejte a na několik dní uložte do tmavé nádoby do chladu.

Užívejte 1 čajovou lžičku 3x denně. Ale jen jednou za rok a ne déle, než 2 měsíce!

Spustit audio

Související