Na co byste se měli dívat při výběru ponožek?

5. leden 2016
Jak správně nakupovat

Každý ví, že nohy mají být v suchu a v teple. Svůj díl práce na tom odvedou i ponožky. Jak si ale vybrat ty správné, aby v nich naše nohy byly jako v pokojíčku?

Základní pravidlo: musíme vědět, do jakých bot budeme ponožky používat. Výška bot určuje výšku ponožek. Kotníkové ponožky do pohorek by opravdu nebylo to pravé ořechové.

Jako každé boty mají své vlastní určení, stejně tak to platí u ponožek, a výrobci to vědí. Jestli chcete ponožky na sport, není tak úplně jedno, jestli je chcete na lyže, na běh, na turistiku. I když se v detailech ponožky od různých výrobců liší, všechny ponožky na zimní sporty mají vyztuženou patu a špičku, některé i celé chodidlo.

Dívejte se po lycrovém pásku zhruba v oblasti pod klenbou, a to přes celou ponožku, aby ponožka dobře držela. Vrchní lem nesmí škrtit. Nikdy!

Pár klasických turistických zimních ponožek stojí od 200 do 700 korun, v závislosti na použitém materiálu.

Důležitá otázka pro správný výběr zní: jsem zmrzlík nebo ne? Obecně platí, že tlustší ponožka hřeje víc než ta slabá. Ale jen obecně. Hodně totiž záleží na zvoleném materiálu.

Přírodní materiály, například vlna, hřeje hodně, a tak vám nebude zima ani v tenčí ponožce. Na to je dobré si vzpomenout, až budete kupovat zimní ponožku na chození do práce, po nákupech, po městě. Kozačky a jiné "civilní" boty určitě nikdo nemá dost široké na "lyžařské speciály". Kdo přesto bude chtít mít nohu v teple, dá přednost přírodním materiálům před syntetickými.

Ponožky, praní, věšení, kolíky, prádlo, šňůra

Co dělat, když se vám potí nohy?

Pozor! Potí se vám nohy? Vhodné jsou syntetické ponožky, které lépe odvádí pot, a vaše noha zůstane v suchu. Můžete se také dívat po kombinaci. Základ zůstane syntetika, ale s příměsí přírodních materiálů. Proč? Přírodní materiály jsou velice příjemné a poskytují noze komfort.

Zpocené nohy řeší i speciální ponožky, které obsahují stříbro. Nebojte se ale, nebudete si kupovat stříbrné ponožky!

Prodavač sportovního oblečení Jakub Lalouček vysvětluje: „Do těchto ponožek jsou dané jen ionty stříbra, a to stříbro dělá to, že ponožka nezadržuje pachy. To znamená, že se tam netvoří plísně a ta ponožka opravdu nesmrdí.“

Podobně funguje i vlna merino. Také ponožky z merino vlny neucítíte, a to prý ani po třech, čtyřech dnech soustavného nošení někde v horách.

Rozdíl mezi pánskými a dámskými ponožkami ve funkčnosti žádný není, jen dámy mají na výběr z více vzorů.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.