Na Cínovci vyroste Památník cest za svobodou jako protiváha ke kontroverzní soše pohraničníka

7. říjen 2021 14:01

Na Cínovci v Krušných horách by měl být do příštího léta Památník cest za svobodou. Necelé dva týdny po odhalení sochy pohraničníka se ho rozhodli vybudovat její odpůrci. Nový památník bude připomínat hlavně lidi, kteří za socialismu na hranicích zemřeli pokusu odejít ze země.

Nový památník připomene i ty, kterým se přechod železné opony povedl i vojáky, kteří na hranicích nesloužili dobrovolně.

„Když tady na Cínovci stojí socha pohraničníka, musíme připomenout i ty, které právě pohraničníci drželi jako ve vězení v jejich vlastní zemi. Je pravdou, že železná opona nikdy Cínovcem neprocházela, byla tu ale signální stěna, kterou hlídali pohraničníci se psy, stejně jako tu železnou oponu,“ řekla při představení záměru spoluzakladatelka spolku Anna Šavel.

Klub českého pohraničí se k novému záměru pro Český rozhlas nevyjádřil. Při odhalení sochy pohraničníka člen klubu Milan Richter připustil, že na hranicích zemřeli i nevinní lidé.

„Pohraničník směl použít zbraň ve dvou případech – s výstrahou a jedině tehdy, když narušitel neuposlechl jeho výzvy k zastavení a utíkal. Bez výstrahy pak, když byl pohraničník napaden, nebo byla napadena sousední hlídka. My jsme plnili zákony mezinárodně uznaného státu – Československé socialistické republiky. Mohlo se stát, že člověk v napětí v nějaké situaci použil zbraň. Ale to, co říkají ta čísla, to jsou nesmysly,“ zpochybnil Richter skoro tři stovky lidí, kteří podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zemřeli při pokusu o přechod západní hranice.

Činnost Klubu českého pohraničí okomentoval politolog Miroslav Mareš: „Stále se hlásí k odkazu komunistických armád – v tomto směru je ta jeho aktivita velmi kontroverzní a vlastně ospravedlňuje ty zločiny, které se děly na hranicích Československa.“

Sochu pohraničníka na pozemku Klubu českého pohraničí nedávno někdo poničil

Sochu pohraničníka nedávno někdo polil červenou barvou – policie to vyšetřuje jako trestný čin.

Památník cest za svobodou bude na pozemku manželů Šavlových a spolek pro jeho vytvoření zřídí transparentní účet.

Spustit audio

Související