Soukromá společnost začala odkrývat výsypku na Cínovci. Chce ji přetěžit a získat tak lithium

13. březen 2019

Dělníci začali na Cínovci na Teplicku odkrývat část výsypky bývalého dolu. Společnost Cínovecká deponie chce odpad po těžbě cínu a wolframu přetěžit a získat tak lithium. Tento kov se používá například pro výrobu baterií. Jeho samotná těžba ale zatím nezačne. Chybí totiž továrna, která by lithium zpracovala.

„Jde samozřejmě o pouhý zlomek zásob lithia v porovnání s tím, kolik se ho nachází na území České republiky. Odhadem by tu mohlo být kolem 1 500 tun čistého lithia,“ zmiňuje zásoby lithia v povrchové výsypce na Cínovci zástupce společnosti Cínovecká deponie Martin Frýdl.

Problémem je, že v Česku, ani jinde v Evropě, zatím není závod, který by přetěžené lithium zpracovával.

Zásoby lithia na Cínovci jsou celosvětově významné

Pod zemí kolem Cínovce je přitom tohoto kovu mnohem víc. Plánovaná hlubinná těžba by mohla ročně dodat lithium na výrobu baterií pro zhruba 400 000 elektromobilů.

„Jsou to určitě významné zásoby – jak z hlediska evropského, tak z hlediska celosvětového. Z hlediska množství zásob v tom ložisku na Cínovci se pohybujeme někde kolem 5. místa na světě,“ uvedl před časem ředitel společnosti Geomet Richard Pavlík.

Firma má na těžbu lithia u Cínovce licenci. Možnost dolování tohoto kovu se ale stala jedním z témat před sněmovními volbami v roce 2017. Od té doby společnost plány na těžbu nerostu výrazněji nekomentuje, pokračuje ale s geologickými průzkumy.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související