Těžba lithia na Cínovci může v nejbližších letech začít ‒ první firma k němu získala povolení

2. listopad 2016

Na Cínovci v Krušných horách jsou světově významné zásoby lithia. Tento kov se využívá zejména při výrobě baterií a horníci ho dřív opomíjeli. První práva na těžbu získala firma Cínovecká deponie. Lithium chce získávat z písků na odkališti.

Úřady stanovily pro těžbu na Cínovci přísné podmínky. Firma nesmí zasáhnout do sousedního mokřadu a po těžbě musí vše uvést do původního stavu.

Ještě zhruba 2 roky potrvá, než se těžit začne. Musí se vybudovat silnice, a také zázemí pro cca 80 dělníků. Firma Cínovecká deponie chtěla materiál vozit do Újezdečka, proti byli lidé i obce. Argumentovali tím, že by vzrostla prašnost a docházelo by ke znečištění silnic. Proto se také nakonec bude na Cínovci stavět i separační linka, řekl předseda představenstva RSJ, která Cínoveckou deponii vlastní, Libor Winkler.

„Jít do konfliktu s tamními občany by bylo kontraproduktivní, takže ta separační linka bude přímo na Cínovci. Trochu se to prodraží, ale takhle to bylo průchozí,“ konstatuje Winkler.

RSJ je totiž především investiční společnost ‒ pokud se tedy časem objeví zájemce o těžební práva anebo strategický partner a bylo by to výhodné, je možné podle Winklera dojednat prodej.

Zásoby pro dobývání kovu jsou podle odhadu na 5 let těžby. Na odkališti se počítá, že se dá získat přes 11 000 tun kovu v hodnotě zhruba 2 miliard.

Průzkum probíhá i na dalším místě

Prakticky přes silnici je bývalý důl, tam podle starosty Dubí Petra Pípala z hnutí Severočeši.cz firma Geomet zatím provádí průzkum.

„Průzkum by měl být ukončen příští rok na jaře, tam se pak podmínky budou teprve stanovovat. Myslím si ale, že by to mělo mít, podle toho, jak se to vyvíjí, relativně minimální vliv na život na Cínovci a na životní prostředí. My to bedlivě sledujeme a hlídáme to, co by se tam nakonec mělo dít,“ dodává Pípal.

Pro Dubí je skutečnost, že se na Cínovci začne opět těžit finančně zajímavé ‒ ze zákona má totiž peníze z těžby. Navíc v prostoru tohoto dolu vlastní město 10 hektarů strategické plochy. Podle Pípala se město musí rozhodnout, zda je prodá nebo je bude pronajímat.

Další ložiska lithia jsou, kromě Cínovce, u nás ještě ve Vernéřově u Aše a ve Slavkovském lese.

autor: hau
Spustit audio