Začalo posuzování vlivu těžby lithia u Cínovce na Teplicku na životní prostředí

13. květen 2021 14:17

Po roce 2023 by mohla na Cínovci v Krušných horách začít těžba lithia. Vyplývá to z dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí. Podle ní chtějí těžaři ročně vytěžit zhruba 1,8 milionu tuny rudy, která lithium obsahuje. Lidé se teď můžou do 7. června k záměru vyjádřit. Přímo na Cínovci se názory na těžbu různí.

Na Sedmihorské cestě nedaleko Cínovce má v budoucnosti vzniknout důl na těžbu rudy s obsahem lithia, wolframu a cínu. Právě lithium je důležitou surovinou pro výrobu autobaterií a poptávka po něm bude pravděpodobně dál stoupat.

„Evropa chce v rámci tzv. Zelené dohody a ochrany klimatu ekologizovat celé hospodářství, včetně dopravy. Automobilky proto přecházejí na výrobu elektromobilů – k tomu bude potřeba hodně lithia. Podle odhadu odborníků stoupne poptávka po něm do roku 2030 více než desetinásobně,“ shrnul Roman Gazdík ze skupiny ČEZ, která vlastní těžařskou firmu Geomet.

Podle starosty Dubí může městu těžb jen pomoci

Cínovec spadá pod město Dubí. Podle tamního starosty, Petra Pípala z hnutí Severočeši.cz, může město na těžbě jen získat.

„Nejen ta platba za vytěžený produkt do obecní kasy, ale i ten plán zaměstnanosti 900 lidí ve zpracovatelském podniku i v těžebním závodě. To, si myslím, by mělo pozitivní dopad na život ve městě. Samozřejmě – nikdy není nic zadarmo. Musíme prostě vyvažovat negativa a pozitiva,“ shrnul Pípal.

Vedle vlastního dolu má být v lokalitě tzv. Sedmihorek i provoz na drcení získané rudy.

Podle dokumentace pro zjišťovací řízení procesu EIA se má s budováním celého těžebního závodu začít kolem roku 2023.

Přímo na Cínovci se ale názory na těžbu lithia různí. Například Radek Černý případné dobývání neřeší: „Abych vám pravdu řekl, je mi to jedno – mě se to vůbec nedotýká.“ Naopak Tomáš Leden je zásadně proti: „My tady bydlíme 50 let, je nás tady takových hodně. Je to strašný zaneřádění životního prostředí.“

Celý záměr na těžbu rudy a její drcení teď čeká posouzení vlivu na životní prostředí. Právě ve zjišťovacím řízení se mohou lidé k plánům na dobývání rudy vyjádřit. Připomínky přijímá do 7. června ministerstvo životního prostředí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související