Na 200 lidí podle policie demonstrovalo v Ústí nad Labem. Snažili se upozornit na situaci v nemocnici v Rumburku

4. červenec 2019

Chrastidla, píšťalky, poklice – to všechno bylo slyšet ve středu v centru Ústí nad Labe. Do krajského města se sjeli lidé, aby demonstrovali za zachování péče v Lužické nemocnici v Rumburku.

Podle policie se na demonstraci sešly zhruba dvě stovky lidí, kteří chtěli podpořit budoucnost zdravotnického zařízení. To je zadlužené a hrozí mu insolvence. Ve spádové oblasti Lužické nemocnice přitom žije zhruba 55 tisíc lidí.

V Ústí nad Labem dnes lidé demonstrují za zachování péče v Lužické nemocnici v Rumburku

V Ústí nad Labem se dnes demonstruje za zachování péče v Lužické nemocnici v Rumburku

Do Ústí nad Labem se dnes sjeli zastánci nemocnice v Rumburku. Protestem chtějí upozornit na situaci kolem tohoto zdravotnického zařízení a jeho další budoucnost. Nemocnice je totiž zadlužená a hrozí jí insolvence.

„Dluh 52 milionů, který všichni chtějí, aby zaplatil Rumburk, nebyl způsoben pouze vedením nemocnice. Z největší části na něm mají podíl zdravotní pojišťovny a úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Platíme si zdravotní pojištění, a přesto dostáváme v podstatě jen omezenou zdravotní péči, a musíme o ni ještě navíc teď škemrat,“ vysvětluje pořadatel demonstrace Martin Horák.

Demonstrující také položili před budovu krajského úřadu několik symbolických rakví. Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO by měla Lužickou nemocnici převzít Krajská zdravotní.

„Krajská zdravotní musí převzít nemocnici v Rumburku. Rumburk je připraven aktiva té nemocnice poskytnout a uhradit tu ztrátu. To znamená, že Krajská zdravotní dostane očištěnou nemocnici včetně personálu – tak, aby mohla okamžitě poskytovat zdravotní péči,“ uvedl po schůzce v minulém týdnu ministr Vojtěch.

Krajská firma chce ale nejdřív počkat na výsledky hloubkového auditu rumburské nemocnice. Stejný názor má i vedení Ústeckého kraje.

„Ústecký kraj i Krajská zdravotní musí postupovat s péčí řádného hospodáře. Musí také přemýšlet nad veškerými finančními závazky, které tam jsou, nebo které bude nutné do budoucna vynaložit. Audit by měl být hotový během léta,“ vysvětlila krajská mluvčí Lucie Dosedělová.

Zastupitelé města Rumburk mají ovšem o uhrazení dluhu nemocnice a její další budoucnosti jednat v úterý 9. července. Do té doby chtějí od kraje záruku, že nemocnici převezme.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související