Rumburské nemocnici hrozí insolvence. Premiér Babiš se kvůli ní sejde se zástupci města, kraje a VZP

28. červen 2019 08:19

Zatím není jasné, co bude s dluhy Lužické nemocnice v Rumburku. Jasno nepřineslo ani čtvrteční jednání zastupitelů. Pokračovat v něm budou 9. července.

Nemocnice skončila v roce 2018 se ztrátou 50 milionů korun, finanční potíže má už dlouho. Město Rumburk, její vlastník, přitom nemá na provoz zařízení peníze. Proto vyjednává o převzetí nemocnice s Ústeckým krajem. Ten ale kvůli dluhům s převzetím váhá.

Zdravotnické zařízení by mohla převzít společnost Krajská zdravotní, která v kraji spravuje 5 velkých nemocnic. Firma si ale nechala vypracovat audit, protože se obává, že i pro ni bude dluh nemocnice moc velký. Výsledek bude znám nejdříve 12. srpna.

I bez auditu je jasné, že dluhy nemocnice jsou obrovské, a společnost tak nejspíš míří do insolvence. Jde o to, kdy.

Pokud rumburští zastupitelé neodsouhlasí úhradu 50milionového schodku, nebude nemocnice schopná splatit věřitelům a do platební neschopnosti se dostane v podstatě hned. Pokud ztrátu město zaplatí, nebude mít stejně dostatek peněz na provoz do konce roku.

Vedení nemocnice předpokládá, že se zařízení do insolvence dostane v průběhu září. Už teď se neví, jestli budou peníze na platy zaměstnanců za červen. Pokud přijdou plánované platby zdravotních pojišťoven, na mzdy bude.

Rumburští zastupitelé rozhodnutí o úhradě loňského dluhu odložili. Chtějí počat, jak dopadne dnešní schůzka s premiérem Andrejem Babišem, ministrem zdravotnictví a zástupci pojišťoven.

Spustit audio

Související