Vedení Rumburku jednalo s hejtmanem Ústeckého kraje o dalším osudu Lužické nemocnice

17. červen 2019

Osud zadlužené Lužické nemocnice v Rumburku zůstává nejasný. Město může zdravotnické zařízení provozovat nejdéle do září, pak mu dojdou peníze. Už příští týden ale můžou zastupitelé rozhodnout, že v insolvenci skončí už v červenci.

Nemocnici by mohla převzít společnost Krajská zdravotní. Přestože při dnešním jednání na krajském úřadě panovala shoda, že je potřeba situaci vyřešit, pomoc krajské samosprávy zatím není jistá.

„Jednoznačně jsme za kraj řekli, že máme eminentní zájem, aby nemocnice fungovala, máme zájem jí pomoci, ale musí se najít ta správná právní forma, jak k té pomoci může dojít, protože jedna věc je dobrý úmysl, druhá věc jsou zákony; případně když na vás podá někdo trestní oznámení,“ shrnul výsledek jednání komunistický hejtman Oldřich Bubeníček.

Rumburští zastupitelé mají příští týden poslední možnost, kdy můžou schválit úhradu 50milionové ztráty v hospodaření nemocnice za loňský rok.

„V případě, že dojde k neschválení úhrady, je představenstvo povinno vyhlásit insolvenci. To potom v podstatě proběhne během července,“ popisuje Rumburský starosta z Hnutí ANO Lumír Kus jednu variantu s tím.

Druhá varianta stejný výsledek odsouvá o dva až tři měsíce. „V případě, že bude schválen, budeme fungovat do září,“ dodává.

Na další potíže, které budou muset v Rumburku řešit, upozorňuje předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska, krásnolipský starosta za nezávislé Jan Kolář.

„Ten druhý, vážnější problém je to, co ta nejistota, která se prohlubuje, dělá s personálem. Myslím si, že ta personální situace je vážnější než ta ekonomická,“ konstatuje.

A starosta Kus upřesňuje: „Vzhledem k nejistotě velká část personálu uvažuje o odchodu. Je to logické, protože čím dřív odejdou, tím lepší místo získají jinde.“

„Myslím, že je škoda, že jsme tady v minulosti prohospodařili nějaký rok, kdy se už k té dohodě mohlo dojít. Ta Lužická nemocnice ani nemusela být v takovém stavu, v jakém je dnes,“ směroval výtku k minulému vedení rumburské radnice hejtman Bubeníček.

Spustit audio

Související