V Ústí nad Labem dnes lidé demonstrují za zachování péče v Lužické nemocnici v Rumburku

3. červenec 2019

Do Ústí nad Labem se dnes sjeli zastánci nemocnice v Rumburku. Protestem chtějí upozornit na situaci kolem tohoto zdravotnického zařízení a jeho další budoucnost. Nemocnice je totiž zadlužená a hrozí jí insolvence.

Zdravotní péče v rumburské nemocnici je ohrožená hlavně dluhy tamního zdravotnického zařízení. Ty přesahují 50 milionů korun. Kvůli tomu hrozí, že se nemocnice dostane do insolvence.

Ve spádové oblasti Lužické nemocnice žije zhruba 55 000 lidí. Do nejbližších nemocnic v České Lípě a v Děčíně to pak mají obyvatelé Rumburku a okolí kolem 40 kilometrů.

Město chce zajistit další fungování nemocnice tím, že ji očistí od dluhů a předá kraji, respektive Krajské zdravotní.

Krajská zdravotní, která sdružuje velké nemocnice v Ústeckém kraji, ale zatím Lužickou nemocnici nepřevzala. Argumentuje tím, že je nutné nejdříve počkat na výsledky auditu hospodaření nemocnice. Ty mají být k dispozici na přelomu července a srpna.

O oddlužení nemocnice ale mají zastupitelé Rumburku rozhodovat už příští úterý, tedy 9. července. Do té doby chtějí mít záruku, že kraj nemocnici převezme.

Kraj chtěl převzít nemocnici už v minulosti. Město ale po společném memorandu s krajem vypsalo vlastní tendr na prodej nemocnice. Do něj se tehdy přihlásil jediný zájemce, který chtěl nemocnici koupit za korunu a od města požadoval 100 milionů korun na investice.

Následně začal Rumburk jednat opět s krajem. Ten ale čeká na už zmíněný hloubkový audit.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související