Muzeum veteránů v Bílém Potoce

8. březen 2012

Bílý potok - obec na půl cesty mezi divočinou a civilizací, kde v bývalé textilce parta nadšenců zřídila technické muzeum. Jeho součástí je i dílna, ve které opravují motory veteránů.

Dát dohromady starý spalovací motor chce řemeslný um i cit restaurátora... To prozradil Davidovi Hamrovi Pavel Šercl, motorář, který oživuje motory starých aut, ale dokáže se svými kolegy dát dohromady i motor z tanku nebo z letadla.

„Naším hlavním směrem jsou spalovací motory...“ uvádí svou specializaci Pavel Šercl a pokračuje: „Teď momentálně ale máme rozpracovaný i stroj na broušení vačkových hřídelí... To je práce ne pro zákazníka, ale pro nás, protože my se snažíme tyto výrobní prostředky zachránit a stávají se pro nás obrovským přínosem...“

Možná tedy ještě vznikne profese technického restaurátora, protože je velmi složité dát dohromady například starý letecký motor...

Pokud se do Bílého Potoka vypravíte, navštivte i zdejší muzejní expozici leteckých motorů. Pavel Šercl vám poskytne stejně nadšený výklad jako Davidovi Hamrovi.

autor: David Hamr
Spustit audio