Mrkvové řezy
Pro ty, kteří se nad mrkví ošklíbají, tomu budeme říkat řezy brusinkové.
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
50 g hrubé mouky
(nebo místo nich 250 g celozrnné mouky pšeničné)
140 g třtinového cukru
200 ml bílého jogurtu
2 mrkve
2 vejce
hrst sušených brusinek
1 prášek do pečiva
na polití: šťáva z jednoho citronu
2 lžíce cukru moučky
1-2 lžíce vody
Postup:
1. Hlubší pekáček vyložíme pečicím papírem a zapneme troubu.
2. Oškrábeme a najemno nastrouháme obě mrkve.
3. V míse elektrickými metličkami ušleháme 2 vejce a 140 g cukru.
4. Přidáme 200 ml jogurtu, přimícháme nastrouhanou mrkev, brusinky a nakonec vmícháme obě mouky s prosátým kypřicím práškem.
5. Těsto vlijeme do pekáčku s pečicím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
6. Zatímco se těsto peče, svaříme si citronovou šťávu s cukrem moučkou a vodou.
7. Plech s upečeným těstem vytáhneme, hustě propícháme vidličkou a za horka přelijeme citronovým sirupem. Necháme vsáknout, zchladnout a teprve pak krájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.