Mrkvové mýdlo? Ano, v mýdlárně na Malé Skále najdete i to!
Šárka Bredlerová vyměnila život ve městě za život na vesnici. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého, kdyby její adresou nebyla kulturní památka na Malé Skále na Jablonecku…
Se svým mužem opravila Vacardův vodní mlýn s pilou, o kterém se první zmínky podařilo najít už z počátku 18. století. Další zajímavostí je, že tam s mužem vychovává pět dětí.
A na konec, jak sama říká, nudnou práci účetní vyměnila za velmi voňavé řemeslo. Stala se mýdlařkou.
„Sloučíte oleje s hydroxidem sodným, pak přidáte účinné látky a pak se to v teploučku zhruba den zmýdelňuje. Pak to nakrájíte a musíte to sušit a ten proces trvá tři až čtyři týdny. To znamená, že když vidím, že mi dochází mýdlo, tak už musím mít navařeno, jinak mám prodlevu…“ popisuje svoji práci Šárka Bredlerová.
Její mýdla nejen že voní, ale i krásně vypadají – jsou barvená třeba kakaem nebo červenou paprikou, najít tu můžete i mýdla s kávou, citrónem nebo s mrkví!
Pokud pojedete na Malou Skálu nebo budete poblíž, můžete i vy nakouknout do historie a přitom se podívat, jak se vyrábí mýdlo!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?