Mostecký okresní soud zamítl žalobu na hluk z autodromu

21. leden 2020 13:52

Mostecký soud zamítl žalobu kvůli hluku z autodromu. Omezení jeho provozu se dožadovali manželé Huličkovi, kteří bydlí blízko závodního okruhu. Podle nich obtěžuje autodrom okolí hlukem dlouhodobě. Vedení závodiště to odmítá.

Jak uvedla v odůvodnění nepravomocného verdiktu soudkyně Ludmila Vlčková, provoz autodromu je schválený úřady.

„Provozní sportovní činnost provozuje na stavbách, které byly řádně zkolaudovány za účelem sportovní činnosti. Jedná se o sportovní areál – o tom svědčí jednotlivá kolaudační rozhodnutí, kterými vydala závazné souhlasné stanovisko Krajská hygienická stanice v Mostě i její právní předchůdce – okresní hygienická stanice v Mostě.“

Lidé z okolí autodromu si stěžují na hluk

Manželé Huličkovi chtěli po okresním soudu, aby vyřešil hluk z autodromu, který je obtěžuje. Soud ale důkazy žaloby zamítnul.

„Držíme v rukou kolaudační rozhodnutí z roku 1984, asi si ho paní soudkyně špatně přečetla, nebo si ho špatně vykládá. Tam je jasně napsáno, že autodrom byl zkolaudován za podmínek, že nebude porušovat hygienické normy a předpisy, a to porušuje,“ zmínil po vyhlášení nepravomocného rozsudku Jiří Hulička.

Čtěte také

Z rozhodnutí soudu byla zklamaná Naďa Huličková: „V současné době, kdy se klade důraz na emise, a ostatní autodromy jsou upravené, svázané nějakou vyhláškou, tak v Mostě si dělá celá Evropa, co chce. Česká republika i mostecký soud k tomu jen přihlíží a jen jim k tomu tleská.“

Rozhodnutí soudu naopak přivítal mostecký autodrom. „Je to v souladu s naším přesvědčením o tom, že provoz autodromu je úředně schválen a slouží k účelu, pro který byl v minulosti vybudován. Z rozhodnutí podle nás také vyplývá to, že činnost naší společnosti je v souladu s platnou legislativou,“ shrnul mluvčí autodromu Jan Foukal.

Podle něj se autodrom snaží hluk ze závodiště snižovat, ať už tzv. „tlumivkami“ ve výfucích motorek nebo snížením maximálního limitu hluku u motocyklů.

Rozhodnutí soudu je nepravomocné, manželé se proti němu chtějí odvolat ke krajskému soudu v Ústí nad Labem.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související