Autodrom Most finišuje s obnovou závodní dráhy, blíží se zahájení sezony

9. březen 2019 13:26

Patnáct milionů korun dá mostecký autodrom za výměnu 2,4 kilometru asfaltového povrchu závodního okruhu. Na konci příštího týdne už by se po novém asfaltu mělo jezdit. Začíná sezona.

„Práce jsou součástí rekonstrukce a modernizace autodromu, která začala před čtyřmi lety a bude stát až 150 milionů korun,“ uvedl mluvčího autodromu Jan Foukal.

Práce na obnově závodní dráhy začaly koncem loňského roku. Dělníci odstranili původní hrbolatý povrch velkého závodního okruhu autodromu, který má homologaci Mezinárodní automobilové federace (FIA) a Evropské motocyklové federace (FIM Europe). "S pokládkou nové asfaltové směsi bylo nutné počkat na příznivější klimatické podmínky, kdy teploty dlouhodoběji neklesnou pod pět stupňů Celsia. Nyní už je počasí ideální, s opětovným zprovozněním okruhu počítáme 15. března," uvedl technický ředitel Autodromu Most Pavel Pech.

Už v roce 2015, kdy práce začaly, stavbaři vyměnili 630 metrů povrchu závodní dráhy, který tvoří poslední dvě zatáčky před cílovou rovinkou. Celý okruh je přitom dlouhý 4212 kilometry.  V současné době už obnova povrchu dráhy dosáhne 75 procent. „Okruh bude prakticky nový," dodal Pech. 

Místa, kde se natáčel seriál Most! Autodrom

Autodrom ještě plánuje rekonstrukci startovní věže velkého závodního okruhu, opravu kanalizace, nový vjezd do areálu autodromu s vrátnicí. Změněná by měla být i motokárová dráha tak, aby vyhovovala normám Světového motokárového sportu (CIK) a FIM. A chystají se i další novinky.

"Autodrom otevřel pneuservis s rychloservisem, nabídkou vyčištění vozu a prodejem doplňkového sortimentu pro všechny motoristy, kterým slouží po rekonstrukci i čerpací stanice pohonných hmot a veřejná dobíjecí elektrostanice s nepřetržitým provozem," také připomněl Foukal.

Autodrom zahájí sezonu v neděli 24. března akcí The Most Autoshow. Jde o volné jízdy vlastním vozem po velkém závodním okruhu a doprovodný program.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související