Most nevypověděl memorandum o spolupráci s autodromem, zastupitelé byli proti

20. září 2019 15:00

Most nevypověděl memorandum o spolupráci s autodromem. Návrh předložilo vedení města 21. září na jednání zastupitelů. Ti ale byli proti.

O výjimkách z protihlukové vyhlášky v Mostě budou nově rozhodovat zastupitelé. Do teď to dělali radní.

O výjimky žádá výhradně tamní autodrom. Nařízení totiž platí jen v jeho blízkosti.

Na hluk si stěžují lidé ze sousedství závodního okruhu už několik let. Město proto také chtělo odstoupit od memoranda o spolupráci, které s autodromem a Ústeckým krajem uzavřelo před 4 lety. Zastupitelé s tím ale nesouhlasili.

Čtěte také

„Projednávání výjimek týkajících se akcí, které se budou na mosteckém autodromu konat, bude příště celé zastupitelstvo města. Zastupitelé tak budou mít možnost vyjádřit se k jednotlivým požadavkům společnosti, která vědomě porušuje naši městskou vyhlášku,“ vysvětlil primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost.

Vedení autodromu považuje protihlukovou vyhlášku za nezákonnou. Na tom, kdo bude rozhodovat o výjimkách, proto moc nezáleží, říká obchodní a marketingová ředitelka autodromu Jana Svobodová. „Náš pohled na vyhlášku zůstává stejný, my ji rozporujeme, proto tento fakt bereme jako informativní,“ konstatuje.

Podle primátora Mostu Jana Paparegy bude teď jednání o výjimkách pro závody tahačů nebo studentských formulích podstatně delší a komplikovanější: „Ta jednání budou bouřlivá, zdlouhavá a uvidíme, s jakým budou výsledkem.“

Zastupitelé neschválili odstoupení od memoranda o spolupráci s autodromem

Součástí čtvrtečního jednání zastupitelů byl i návrh na odstoupení od memoranda o spolupráci mezi městem Most, autodromem a Ústeckým krajem. Za cíl má od roku 2015 vzájemnou propagaci.

Odstoupení od memoranda navrhlo vedení Mostu jako symbolické gesto nesouhlasu s hlučným chováním autodromu.

„Je tady porušovaná vyhláška města.-Dále setrvávat v partnerství s partnerem, který tuto vyhlášku porušuje, není podle mě správné,“ řekl radní Jiří Nedvěd z hnutí ProMost.

Souhlasil s ním i Luděk Prošek ze Zelených a Pirátů pro Most: „Tady se porušuje zákon, takže to bychom neměli podporovat.“

Naopak proti odstoupení od memoranda bylo hnutí ANO a za hnutí Mostečané Mostu argumentoval Martin Domín: „Město Most je tím autodromem proslulé. Myslím si, že autodrom dělá městu dobré jméno, pomáhá menším i větším podnikatelům a nemyslím si, že by proto bylo vhodné memorandum vypovídat.“

Návrh nakonec neprošel. Pro lidi žijící u autodromu to bylo zklamání.

„Jsem zklamaný, že to bude dál platit, protože tady je ničeno zdraví a zkracován život,“ shrnul Vladimír Novotný, který v blízkosti autodromu žije. 

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související