Mostecká nemocnice má nové fyzioterapeutické hřiště pro pacienty po úrazech, operacích kloubů i po mrtvici

10. červenec 2024 14:42

V mostecké nemocnici mají nově fyzioterapeutické hřiště. Nemocnice na něj získala bezmála půl milionu korun darem od těžařů. Novinku si v areálu Oddělení následné péče už vyzkoušeli první pacienti. Speciální stroje umožní lidem po úrazech nebo operacích rychlejší a hlavně zábavnější formu zotavování.

„Jsem tady s kotníkem. V dubnu jsem si ho prošlápla, tak teď tady rehabilituji,“ pacientka Vendula Volfová spolu se svou fyzioterapeutkou zkouší procvičovat zraněný kotník na pohyblivém bludišti.

Cílem je za pomocí chodidel dostat kuličku z jednoho bodu do druhého. A právě hra je speciálním terapeutickém hřišti základ.

Mostecká nemocnice má nové fyzioterapeutické hřiště pro pacienty po úrazech, operacích kloubů i po mrtvici

„Ona to ve skutečnosti zábava je. Říkal to už Komenský, že škola je hrou. Ty pacienty to baví a ani si často neuvědomí, že se u toho protáhnou – ze začátku je to bolí a pak na to zapomenou. Navíc to prostředí tu je jiné, takové, jak se říká, na pohodu,“ vysvětluje primář oddělení následné péče Tomáš Zelenka.

Nové fyzioterapeutické hřiště stálo téměř půl milionu korun a pacienti na něm mohou procvičit takřka celé tělo.

„Využívá se to na poúrazové stavy, syndrom zmrzlého ramene, při omezené hybnosti po mrtvičkách. Zatím máme pět strojů – vybírali jsme přitom takové, které se u nás nejvíc využijí a budou nejúčinnější," dodává Zelenka.

Spustit audio

Související