Ministr školství slíbil základní škole Za Chlumem v Bílině peníze na pomůcky a speciální pedagogy

20. květen 2022 10:44

Peníze na speciální pedagogy, pomůcky nebo třeba obědy zdarma slíbil v Bílině na Teplicku ministr školství Petr Gazdík ze STAN. Ministerstvo školství chce od září školám v problémových lokalitách rozdělit téměř dvě miliardy korun. Mezi nimi má být také bílinská základní škola Za Chlumem, kterou od května kvůli nezvladatelným žákům hlídá bezpečnostní agentura.

„Naše děti tam chodily, ale to bylo ještě v pořádku. Teď už tam naše vnoučata těžko půjdou – je to problémová škola,“ konstatuje Vladimíra Vondráčková. Souhlasí s ní i její sousedi Petr a Klára: „Když rodiče neumějí vychovat své děti, tak to potom takhle vypadá. Tady to bylo jedno z nejlepších sídlišť. Teď tomu říkají vyloučená lokalita.“

Podle Petra problémy ve škole jedna ministerská návštěva nevyřeší. Do základní školy Za Chlumem totiž přijel ministr školství Petr Gazdík z hnutí STAN.

„My jako ministerstvo spouštíme projekt, kterému říkáme indexace škol, do kterého půjde celkem 1,8 miliardy korun pro 400 nejvíce znevýhodněných škol v Česku, kam patří i tato škola,“ uvedl Gazdík.

Podle Gazdíka může pomoci víc peněz pro školy i změna školských obvodů

Ředitelé pak budou mít víc peněz – třeba na sociální a speciální pedagogy, taky na školní pomůcky nebo na obědy a svačiny pro přípravné ročníky. To by mohla být motivace pro rodiče, aby děti posílali do školy.

Konkrétně na této škole by podle Gazdíka mohla pomoct také změna školských obvodů: „Lokality, kde se vyskytují sociálně slabší a problematičtější, by mohly být rozředěny mezi více škol, aby to takto nepůsobilo na jednu školu.“

Starostka Bíliny, Zuzana Schwarz Bařtipánová z hnutí ANO žádá, aby školy mohly rozhodnout o tom, které děti nastoupí do běžné třídy. „Je otázka, kolik je to záležitost inkluze a kolik záležitost péče ze strany rodinných zástupců, kteří kolikrát nechtějí spolupracovat se školami ani s pedagogickými poradnami. S dítětem nejezdí k psychiatrovi,“ shrnula starostka.

Ředitelka školy Barbora Schneiderová, která ministra pozvala, peníze slíbené na září použije hlavně na zaplacení dalších pedagogických odborníků.

Školu teď trápí skupina nezvladatelných žáků z druhého stupně. Ničí školní majetek, slovně napadají spolužáky i učitele a nedokážou se ani přizpůsobit školnímu režimu.

Spustit audio

Související