Na bezpečnost žáků a učitelů na základní škole Za Chlumem v Bílině začala dohlížet bezpečnostní agentura

2. květen 2022 15:26

Do základní školy Za Chlumem v Bílině nastoupili 2. května tři zaměstnanci bezpečnostní dohledové služby. Mají pomoct uklidnit situaci a rostoucí napětí na druhém stupni. Podle vedení školy tam 20 žáků svým bezohledným chováním narušuje vyučování, ničí školní majetek a šikanuje spolužáky.

„Mně je 13 a mám ve třídě spolužáky, kterým je 15 nebo 16. Jsou hodně problémoví, neumějí se chovat a přistupují k učitelkám jako ke kamarádkám. A to je špatný,“ konstatuje jeden z osmáků.

Jeho kamarádi z osmé třidy si stěžují i na situace, které vznikají o přestávkách, na toaletách. „Dělají tam pak problémy, rozbíjejí tam dveře a tak. Samí nevychovanci,“ shodují se.

To si myslí i deváťák Adrian a jeho kamarád, i když jejich ročníku se prý problémové chování netýká: „My jsme deváťáci a moc o tom nevíme, protože jsme na dolním patře a oni jsou na horním. Jsou to ale problémoví žáci – perou se, a tak. Nadávají učitelům, nerespektují je.“

ZŠ Za Chlumem v Bílině najala dohledovou bezpečnostní službu

Nikola a Marcel Robeovi mají dceru v páté třídě: „Třídu má vedle těch problémových žáků, takže víme, co se tam děje.“

Ředitelka školy Barbora Schneiderová nástup dohledové bezpečnostní služby považuje za jeden z krizových nástrojů, když prevence už nefunguje.

„Řešením je práce s těmito žáky, personální podpora odborníků – jako jsou speciální pedagogové, psychologové nebo také vyšetření v pedagogicko-psychologických poradnách a práce s rodinami – protože v podstatě ti žáci za to nemůžou,“ shrnuje Schneiderová.

Dohledovou službu ve škole má Bílina poprvé

O zřízení dohledové služby rozhodli bílinští radní. Podle místostarostky za ODS Marcely Dvořákové to je výjimečné řešení. „Na našich školách to zřizujeme poprvé. Tím, že se snažíme navštěvovat i okolní školy, které mají stejné problémy, tak nevím o tom, že by někde dohledová služba fungovala,“ shrnuje.

Anna Škrípalová z bílinské pobočky neziskové organizace Člověk v tísni by upřednostnila komunikaci s rodinami a dětmi.

„Umím si představit, že ti učitelé mají problémy. Nicméně žáci tam chodí – to znamená, že se s nimi dá mluvit v hodinách, na třídnických hodinách nebo v klubu, který tam právě teď vznikl. Tomu bych dávala možná víc šancí než dohledové službě,“ uvedla Škrípalová.

Dohledová služba v základní škole Za Chlumem bude zatím do konce školního roku.

Spustit audio

Související