Bílina se snaží zlepšit kvalitu bydlení na sídlišti Za Chlumem. Vyzývá vlastníky bytů ke spolupráci

17. květen 2022 07:41

Na majitele bytových domů se chtějí zaměřit v Bílině na Teplicku. Město chce pomoct zlepšit soužití obyvatel ve vyloučených lokalitách a omezit obchod s chudobou, který vede i k pronajímání bytů nepřizpůsobivým nájemníkům. Podle organizace Člověk v tísni ale není jasné, kam by se pak takoví lidé přestěhovali.

Prvním místem, kde se projekt s názvem Pod ochranou města v Bílině testuje, je sídliště Za Chlumem.

„Oni mi třeba zastaví a vyhrožují mi. Takže se bojím chodit ven. Večer je lepší být doma,“ shodují se sousedé, kteří na sídlišti bydlí už několik desetiletí. Z obav o svou bezpečnost se ale raději nechtěli představit.

Tereza a Romana na sídlišti nebydlí, ale pravidelně tady uklízejí. „To dělají tady to všechno soukromníci. Koupí tu byty, ani tu nikdy nebyli, a jenom je pronajímají,“ konstatují.

Vedení Bíliny o tom podle starostky Zuzany Schwarz Bařtipánové z hnutí ANO ví: „Majitelé bytů ani nevědí, co se v jejich bytech děje, protože jim je obsazují správcovské nebo realitní firmy.“

Město chce docílit toho, aby majitel bytu nesl odpovědnost za nájemníka. Proto rozjelo projekt Pod ochranou města.

„Vytipovali se problémoví nájemníci v těch třech problémových domech. Budeme oslovovat majitele těchto bytů, zda chtějí s městem spolupracovat a ty nájemníky řešit tak, aby začali fungovat. Neříkáme, že je hned vyhodit – musí s nimi ale ten majitel komunikovat a dávat jim pravidla,“ popisuje bílinská starostka.

Lidé z Člověka v tísni projekt města kritizují. Chybí jim větší důraz na prevenci

Jak řekl koordinátor projektu Josef Veselý, když majitel bytu obývaného problémovými nájemníky nebude v projektu spolupracovat, můžou ostatní majitelé bytů soudně žádat náhradu za snížené nájemné kvůli poklesu životní úrovně v celém domě. Zároveň může společenství vlastníků jednotek soudně vymáhat dodržování domovního řádu.

Bílinská pobočka organizace Člověk v tísni v projektu vidí příliš mnoho represe a nedostatek prevence.

„Nejsem si jistá, jestli město počítá s tím dopadem na děti, na nutnost se potom přestěhovat nebo měnit školy. Myslím si, že by součástí tohoto projektu měla být i spolupráce se službami prevence,“ říká Anna Škřípalová.

Její kolega Alexander Olah dodává: „Přijde mi, že je to jen nátlak na vlastníky bytů, aby si vybírali jen nájemníky, kteří jim tam vydrží dlouho a budou schopni platit veškeré ty náklady, které jsou s tím bydlením spojené. Vlastně jsem se ale nedozvěděl, kam se dostanou ti lidé, kteří budou z toho bydlení vystěhovaní.“

Po zhruba ročním ověřování programu by ho město chtělo rozšířit na všechny lokality s problémovými nájemníky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související