Provoz semaforů v Bílině stále zajišťuje soukromník. S městem se snaží dohodnout na jejich převodu

11. květen 2022 14:59

V Bílině na Teplicku mají nejspíš český unikát. Semafory, které řídí dopravu na hlavním tahu Teplice - Most jsou totiž soukromé. Majitelé je během pandemie koronaviru vypnuli, teď už ale semafory zase fungují. Ve špičkách se u nich tvoří kolony a řidiči se začali zajímat, kdo vůbec rozhoduje o provozu světelné křižovatky.

Na kolony na průjezdu Bílinou si v poslední době stěžuje hodně lidí. Spuštění semaforů na silnici I/13 překvapilo řidiče i bílinskou radnici. Starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová z hnutí ANO ale upozorňuje, že město v tuto chvíli o provozu rozhodovat nemůže. „Jediný, kdo to může tomu vlastníkovi semaforů ukládat, je krajský úřad – odbor dopravy.“ vysvětluje.

Čtěte také

Světelnou křižovatku zřizovali majitelé sousedního areálu na své náklady před 20 lety – byla to totiž podmínka pro odbočku do stavebnin.

K převodu do majetku města, jak odhlasovalo tehdejší zastupitelstvo, už ale nedošlo. Město teď o převodu jedná a doufá, že smlouva by mohla být podepsaná nejpozději na podzim.

Spolumajitelka semaforů, Antónie Kordošová ale říká, že vše mohlo být vyřešené už dávno: „Poskytli jsme jim veškerou dokumentaci, která je nutná k tomu převzetí. Celých 20 let to provozujeme na své náklady – udržujeme to, opravujeme, revidujeme.“

Právě kvůli revizi byly semafory v poslední době mimo provoz. „Byla tam na nich porucha, a v době toho covidu bylo docela složité sehnat servis, protože to servisuje pouze jedna firma v republice,“ vysvětluje Kordošová.

Město chce po dokončení převodu semafory zmodernizovat a nastavit potřebné takty v řízení světelné křižovatky tak, aby nezpůsobovala kolony, a přitom umožnila vjezd a výjezd do stavebnin.

Spustit audio

Související