Mikuláš, čert a anděl letos nadělovali venku a v rouškách

6. prosinec 2020 09:12

Tradiční mikulášskou nadílku letos ovlivnila epidemie koronaviru. Známá trojice tak chodila v rouškách a dodržovala rozestupy. Ve Rtyni nad Bílinou u Teplic Mikuláše doplnili hned dva čerti, anděl pak balíčky dětem předával před domy.

Mikulášská družina se vydala na podvečerní cestu Rtyní nad Bílinou. Tentokrát bude nadílka jiná, než v předchozích letech. V rouškách, s rozestupy a venku, před domy.

„Čeká nás asi 15 zastávek, přijedou i z okolních vesnic, s nimi se sejdeme u stromečku,“ říká Marie Růžičková, hlavní organizátorka.

Připojili se k ní další tři pomocníci. Anděl oblékl bílý kožíšek a do chundelatých černých kožichů se navlékli oba čerti. Mají i kopyta, vidle a řetězy. Anděl zase svítící křídla, která se ukážou velmi praktická – posvítí Mikulášovi při čtení z knihy hříchů a dobrých skutků. Líčení je dílem Lucie Svobodové, jednoho z čertů.

„Máme děti, tak jsme si řekli, že by bylo fajn taky na vesnici zachovat Mikuláše s čertem. Tak jsem zkusila napsat pár kamarádům, a ti šli do toho se mnou,“ dodává Marie Růžičková, které se nakonec mikulášskou partu podařilo, v čele s Alešem Schejbalem, dát dohromady.

 

Spustit audio

Související