Při veřejném projednávání lidé z Modlan a Rtyně nad Bílinou odmítli stavbu hal na polích

24. červen 2020 08:56

Proti stavbě skladů a výrobních hal mezi obcemi Malhostice a Modlany při veřejném projednávání vystoupilo zhruba 60 lidí z okolí. Firma PH Real tam chce postavit 6 hal a z 32 hektarů polí zabrat stavbami téměř polovinu.

Šlo o poslední možnost k vyjádření. Mezi hlavními argumenty proti halám byla zvýšená doprava a komplikace při nájezdu na dálniční přivaděč a také obavy ze sucha.

Rostliny na střechách a stěnách hal označil zemědělec z Černčic pod Milešovkou Daniel Pitek za kosmetickou úpravu.

„Jakýkoliv takovýto areál otepluje místní mikroklima. Tím pádem snižuje další srážky, které mohou v tomto prostoru spadnout. My jsme přitom ve srážkovém stínu Krušných hor, a to sucho je tady velice výrazné. A vy touto výstavbou to sucho těm lidem vlastně prohloubíte,“ shrnul Pitek.

Modlany a Rtyně nad Bílinou mají možnost zastavění těchto polí ve svých územních plánech, i tak ale s logistickým centrem nesouhlasí.

Zábor zemědělské půdy může znamenat komplikaci v následných řízeních o samotné stavbě. Podle Václava Franče z ministerstva životního prostředí není tento záměr z hlediska ochrany půdy dostatečně zdůvodněný.

„Dále jsme upozorňovali, že uvedený záměr je také částečně situován na nejcennějších zemědělských půdách první třídy ochrany a upozorňovali jsme na to, že vyjmutí ze zemědělského půdního fondu musí být doprovázeno situací, že jiný veřejný zájem předčí tento zájem o ochraně zemědělského půdního fondu,“ vysvětlil Franč.

Nutnost výstavby hal zpochybnil nezávislý zastupitel Modlan Roman Čech: „Toto je mapa z okolí toho záměru – je strašná spousta volných prostor ke skladování a k výrobě – například nejbližší v Bystřanech. Ty haly nejsou potřeba.“

Za firmu PH Real reagoval Přemysl Bucifal z firmy Reinka: „Ten záměr je pro konkrétní zájemce, kteří jsou v současnosti na trhu. Je to ale předmětem tajemství a smluv o smlouvách budoucích. V současné době žádný záložní plán neexistuje. Pokud mi dáte pozemky, které jsou volné v brownfieldu k prodeji, tak je investor koupí.“

Z hlediska vlivu stavby hal na životní prostředí a veřejné zdraví teď nechá krajský úřad zpracovat posudek. Potom teprve rozhodne o přípustnosti tohoto záměru.

Spustit audio

Související