Dobrovolníci ve Rtyni nad Bílinou uklízeli les po kůrovcové těžbě

30. červen 2020 10:00

Vedení Rtyně nad Bílinou na Teplicku vyzvalo dobrovolníky k úklidu obecního lesa. Po práci těžké lesní techniky, která tu kácela suché rezavé smrky napadené kůrovcem, zůstaly na pasece drobnější větve. Bylo potřeba je uklidit a místo připravit pro novou výsadbu. Na brigádu přišlo přes 60 lidí, kteří ani v neděli si neváhali přivstat.

Jaroslav Liška, nezávislý starosta Rtyně nad Bílinou, přivítal dobrovolníky před hospodou U potoka. Kůrovec zničil obecní smrkový les nad Rtyní, pod vesničkou Vrahožily. Kácelo se na dvouhektarové rozloze.

Po smrkovém lese zbyla paseka

„Zaplatili jsme 280 tisíc korun za vytěžení. Za prodej toho dřeva jsme dostali necelých 300 tisíc – jsme rádi, že jsme šli i trochu do plusu, protože budeme mít i nějakou tu výsadbu. Teď máme nějakou dobu odklad, protože jsou sucha a sazenic je málo. Ta brigáda je proto, abychom to trochu vyčistili, aby se i lidé sešli a byla pohodička,“ vysvětluje Liška.

Paní Eliška tu je s celou rodinou, i s 16letým vnukem. „Proč bychom něco neudělali pro obec? Taky pro mě dělají,“ shrnula.

Spolu s nimi přišlo na 60 lidí ze všech částí obce v Českém středohoří, včetně místostarosty, nezávislého Marka Buly: „Letos jsme nepořádali slavnosti, tak jsme to pojali v době té slavnosti, aby se lidé sešli – prostě na pohodu.“

Napadené smrky musely pryč

Kůrovec napadl i další místa v okolí, třeba smrky na Chotyni, na jejímž vrcholu stával hrad Paradies. Tam se ale technika nedostala, podle starosty proto uschlé stromy nechají přírodě.

Spustit audio

Související