Městská knihovna v Mostě nabízí neslyšícím čtenářům tlumočníka ze znakového jazyka

27. březen 2019

Neslyšící čtenáři se občas potýkali s problémy s dorozumíváním při půjčování knih v městské knihovně v Mostě. Nově jim tam pomáhá služba s názvem Tichá linka, díky které se mohou prostřednictvím videohovoru spojit s tlumočníkem ze znakového jazyka.

„Držím v ruce tablet, obrazovka je rozdělena na dvě části, v té první vidíme s knihovníkem Jakubem Svobodou sami sebe, v té druhé tlumočnici Tiché linky Alenu Lauermanovou. Pokud by s námi byl neslyšící, tlumočnice by ho viděla a překládala by ze znakové řeči, nebo naopak by slyšela řeč knihovníka, kterou by znakovala neslyšícímu,“ popisuje reportér Jan Beneš.

Tichou linku provozuje z Prahy nezisková organizace Tichý svět. Využívají ji i některé radnice – například v Mostě nebo v Jirkově na Chomutovsku.

Knihovník Jakub Svoboda představuje službu Tichá linka

Mostecká knihovna chce využít Tiché linky k tomu, aby přivedla mezi regály knih nové čtenáře.

„Nám jde o ty potenciální čtenáře – o ty lidi, kteří k nám nechodí, protože o téhle službě neví a myslí si, že by bylo pro ně složité vyjádřit své přání. To je ten důvod, proč jsme Tichou linku zřídili,“ říká ředitel knihovny Petr Petrik.

Nová služba není finančně náročná, nutné je jen pořízení tabletu, wifi síť už je v řadě knihoven samozřejmostí.

Mostecká knihovna chystá i další službu, tentokrát pro slabozraké. „Připravujeme speciální počítač pro slabozraké nebo nevidoucí,“ potvrzuje Petrik.

Podle něj jde o speciální počítačový program a skener, který bude schopný maximálně zvětšit písmo jakékoli knihy, popřípadě ho převést do zvukové podoby. Toho by se slabozrací čtenáři měli v mostecké městské knihovně dočkat do konce roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související