Města na severu Čech mají problém s přemnoženými holuby

9. únor 2015

Litvínov chce předejít přemnožení holubů a prosí proto občany, aby je nekrmili. Majitelé nemovitostí by jim měli znemožnit hnízdění. Malých zpěvných ptáků se ale tohle doporučení netýká.

Krmení ptáčků je zábava leckterého seniora. Například pan Milan z Meziboří pomáhá ptákům každou zimu přečkat největší mrazy. Kromě toho ví, kteří ptáci na parapet jeho okna létají, a tomu přizpůsobuje i jídelníček.

„Nasypu jim slunečnici, semenec, oves, pšenici… Přilétají sem sýkorky, dlask, hejlové, stehlíci, čížkové… Asi dvakrát tu byl holub, tak jsme ho odehnali,“ popisuje pan Milan.

V Litvínově k plošnému hubení holubů ještě nikdy nepřistoupili. S Holuby tady bojují pomocí prevence. Hlavně seniory poučují v ulicích a na náměstí strážníci a varují před negativními dopady. Jak vlastně takový holub může škodit?

„Holub nejen že znečišťuje budovy a majetek, ale může přenášet i některé choroby, které mohou přecházet na člověka,“ vysvětluje místostarosta Milan Šťovíček.

Jedná se například o klíšťovou encefalitidu, ptačí tuberkulózu, salmonelózu nebo ornitózu, která člověka potrápí zápalem plic. Holub je také hostitelem některých parazitů a na holuby mohou být i alergici.

V případě, že se holubi přemnoží, existují tři možnosti, jak se jich zbavit. Ta první je sokolník, ten je ale pouze donutí přestěhovat se jinam. Druhá je odchyt do klecí a následné hubení většinou plynem. Třetí a nejúčinnější metoda je vyhledávání hnízd a ničení vajíček v době hnízdění. To vše ale města stojí nemalé finanční prostředky.

Prosba Litvínovské radnice „Nekrmte holuby a snažte se jim zabránit, aby se uhnízdili" tak může směřovat nejen k místním, ale i občanům dalších severočeských měst.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.