Melounový džem
Suroviny: 2 kilové melouny, 3kg želírovacího cukru, šťáva ze dvou citrónů, 25 mandliček.
Postup: Melouny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do mísy dáme cukr, šťávu z citrónů, meloun a necháme několik hodin odležet. Potom dáme směs do hrnce a vaříme při střední teplotě asi 50 minut. Občas zamícháme a odstraňujeme pěnu, co se bude tvořit. Mezitím rozehřejeme troubu asi na 120 stupňů a dáme do ní na 10 minut sklenice s víčky. 5 minut před tím než je džem uvařen vložíme oloupané mandle. Potom džem naplníme do horkých sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.