Martin Rufer: Od másla k Rumlovi

26. září 2018

Martin Rufer je 19letý kluk z Mostu, který miluje muziku. Cestu k ní si hledal sám. Díky vtipu a kamarádům pouštěl do světa věci, jako byla Píseň o kostce másla. S protože mu kromě vtipu nechybí ani píle a talent, stal se klávesistou Big Bandu Zdeňka Tölga, kde se na jednom z koncertů seznámil s Ondřejem Rumlem.

„Na posledním vánočním koncertě jsme spolu dostali takovou klavírovku. Ondrovi se líbilo, jak jsem ho doprovázel,“ vzpomíná Martin a šanson Havrani na sněhu, který mu vlastně změnil život.

Ondřej Ruml, už zavedený a uznávaný zpěvák, se po mosteckém koncertě rozplýval, jak ho mostecký samouk citlivě doprovázel. „Umím se upozadit, když je třeba a jindy ho zase postavit nohama na zem,“ říká mladík a tvrdí, že je to možná právě tím, že je samouk.

Píseň o másle od středoškoláků z Mostu válcuje internet

Mostečtí středoškoláci, autoři písně o másle (zleva Ladislav Faltys, Martin Rufer, Marek Fux)

Parta kluků z mostecké střední školy se baví tím, že vymýšlí vtipné texty na známé světové songy. Jeden z nich, ten o másle, nečekaně zabodoval na internetu.

„Jdu si svou cestou, nesvazují mě noty a pravidla. Nejdůležitější je pocit.“ A tahle intuitivnost fungovala – Ondra Ruml si Martina začal zvát na koncerty a nakonec z něj udělal právoplatného člena své kapely.

„Nahrávali jsme v srpnu Ondrovu novou desku. Bylo to rychlé. Dva dny ve studiu a kapela měla hotovo.“ Pro Martina to byla úplně nová zkušenost, a tak se nelze divit, že byl nervózní. Nakonec ale všechno přemohla láska k muzice.

„Je to velká škola,“ říká Martin o setkáních s profesionálními muzikanty. „Jsem v kapele benjamínek. Druhý nejmladší je Ondra, a tomu je 38. Hraju s muzikanty, kteří mají školy, a také zkušenosti s hraním v zahraničí. Jsou to uznávané kapacity. Musím makat. A to je dobře.“

Přiznává, že si dlouho lebedil ve svém hráčském standardu, který mu na plutí v mosteckých hudebních vodách bohatě stačil. Na pražské profíky ale nestačí. Martin se ale v muzikantském světě ztratit nehodlá – absolvoval lekci u Matěje Benka, což je v jazzových kruzích opravdu někdo. A učit se chce dál.

„Po maturitě bych rád na Ježkárnu. Jen ještě nevím, jestli na šest let na řádnou konzervatoř, nebo na vyšší odbornou školu na dva roky.“ Nejdřív ale musí na mosteckém gymnáziu řádně odmaturovat. Snad mu koncerty s novou deskou přípravu na zkoušku z dospělosti příliš nenaruší.

Deska Zapomenutý příběh, na které Ondru Rumla doprovází Martin Rufer, vyjde v listopadu a křest bude mít začátkem prosince.

Spustit audio