Malý výlet za strašidly do Chomutova

12. únor 2012

O strašidlech na radnici, jezuitském pokladu a mumiích pod kostelem.

Milovníci historie a záhad ocení v Chomutově především jeho historické centrum, které je už deset let městskou památkovou zónou. Kolem náměstí stojí řada historických objektů, ke kterým se váže nejedna pověst. Velmi „strašidelno“ by mělo být třeba v budově radnice, která bývala zámkem a ještě dříve sídlem řádu německých rytířů. O půlnoci se tam prý na chodbách ozýval hluk a tajemné mumlání. Otvíraly se dveře, všude se míhaly stíny a ve velkém sále se za zvuků varhan shromažďovaly přízraky křižáků. Další strašidlo přibylo po přestavbě komendy na zámek. Na tzv. Mnichově dvorku byl prý zazděn mnich, jehož přízrak se od té doby zjevuje vždy, když hrozí Chomutovu nebezpečí. Kráčí prý od zámku ke klášteru jezuitů, kde zmizí. Naposledy se prý objevil tři dny před velkým požárem roku 1832.

Kdesi v areálu bývalé jezuitské koleje, kde dnes sídlí galerie, knihovna a muzeum, je prý uschován poklad. Zakopali ho tam jezuité, když se na sklonku 18. století dozvěděli o chystaném zrušení svého řádu. Jediným svědkem byl zedník, který zazdíval tajný výklenek. Měl přitom zavázané oči. Jediným vodítkem pro hledače by tak mohl být klapot mlýna, který prý při práci slyšel kdesi nad sebou. Po jezuitech sídlila v areálu koleje armáda, a tak kdo ví, co se s pokladem stalo.
Součástí areálu je i kostel sv. Ignáce, pod kterým je krypta, kde bývaly zachovalé mumie mnichů. Za éry komunismu došlo však k porušení větracího systému, mumie se začaly rozpadat, a tak byly pohřbeny na městském hřbitově. Prý je mezi nimi i kominík, který kdysi do krypty spadl větrací šachtou a nikdy už se nedostal ven. Ten naštěstí v Chomutově nestraší. Historické budovy jsou vesměs přístupné – záleží na dni a ročním období. Všechny potřebné údaje si před výletem raději zjistěte na oficiálním webu města.

Chomutovská radnice

Zdroje:
Chomutov – oficiální web města
Martin Stejskal: Labyrintem míst klatých. Praha 2011, s. 304-5.


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.