Malý Manchester v Českém Švýcarsku aneb zašlá sláva města Varnsdorf

18. leden 2020

Víte, jakému českému městu se říkalo „český Manchester“? Jde o jedno z nejsevernějších měst České republiky – Varnsdorf na Děčínsku. Svou přezdívku si vysloužilo na konci 19. století.

Podle historiků samotné dějiny města začínají ve 2. polovině 14. století založením zemědělských dvorů. Až v roce 1868 se z Varnsdorfu stalo město, do té doby bylo největší vesnicí Rakouska-Uherska.

Ve druhé polovině 19. století se taky rozvíjel průmysl, hlavně díky železnici. Ve městě se dařilo strojírenství a výrobě textilu – právě proto získalo přezdívku Malý Manchester v Českém Švýcarsku nebo také Severočeský Manchester.

Samotná textilní výrova se ve městě rozrostla v 18. století. Ve Varnsdorfu nejprve fungovaly plátenické manufaktury, později se začala dovážet bavlna a vyrábět samet.

Začátkem 20. století měl Varnsdorf 160 továren a kolem 80 % obyvatel pracovalo v průmyslové výrobě.

Varnsdorfský textilní průmysl exportoval do Jižní Ameriky nebo Orientu, hlavní objem vývozu ale směřoval na rakousko-uherské trhy. I proto se textilní průmysl ve městě v roce 1918, po rozpadu monarchie, ocitl v hluboké krizi, ze které už nikdy úplně nevzpamatoval.

Spustit audio

Související